понеділок, 10 травня 2010 13:53

Влада недооцінює ситуацію

Влада недооцінює ситуацію

З приходом нового президента динаміка політичних змін перевершила найсміливіші прогнози. Розрядити жорстке суспільне протистояння могли дочасні парламентські вибори. Усі випустили б пар, у парламенті була б нова конфігурація політичних сил. Це значно більше відповідало б сьогоднішнім суспільним запитам.

Однак, регіонали пішли іншим шляхом. Вони не враховують інтереси щонайменше половини громадян держави. Все роблять надто швидко і твердолобо.

Влада одразу взялася за надто тонкі матерії: мову, Крим. Питання, які не дозволяв собі чіпати Кучма у періоди найбільшої могутності його державної машини. Складається враження, що до верстату з ограновування діамантів підійшов невіглас з кувалдою.

У команди Януковича або немає повного розуміння, що таке українське суспільство, або вона переоцінює своє місце й роль в історії нації з тисячолітнім корінням. Невже не було часу усвідомити, що ментально Україна дуже різна. За характером і темпераментом пересічний мешканець Донбасу суттєво відрізняється від черкащанина, а тим більше галичанина. Зрештою, не так давно був ілюстративний 2004 рік. Бажаючі могли зробити певні висновки, переосмислити свої погляди щодо суспільних відносин і України.

Можна переламати ситуацію в парламенті, особливо з кишеньковим спікером. Але бліцкригу в опануванні мільйонів українців не буде. Навіть якщо ілюзорно вдасться досягти певних тактичних завдань, це ще не означатиме повної перемоги. Деякі закони фізики мають свою інтерпретацію і в суспільних взаєминах. Зокрема, сила дії обов"язково викликає протидію. Динамічніший та прямолінійніший натиск на громадськість пришвидшує її зворотню реакцію. І якщо опозиційним силам довелося б ще довго розхитувати своїх прихильників, то можновладці самі мобілізували проти себе мільйони українців. Опозиційні настрої електризуються за лічені дні і тижні.

Новий президент захотів погратися у ва-банк. Це доволі ризикований формат участі у політиці. Те що не вб"є суспільство, зробить його сильнішим. Саме це стало головною причиною розвалу агресивних імперій у минулому, неодмінно погубить і Росію та їй подібні політичні режими. Що й казати про недавно обраних українських правителів, яких сьогодні не сприймає половина держави.

Які перспективи? У майбутньому владі не обов"язково протистоятиме Тимошенко. Згодом організований опозиційний рух імовірно винесе не гребінь хвилі абсолютно нових лідерів, або зробить популярнішим когось з сьогоднішніх політиків другої чи третьої ланки.

Усі найвідоміші молоді політики українського сьогодення є носіями патріотичних та ліберально-патріотичних цінностей. Це відповідь на питання про те, яким бажають бачити українці майбутнє своєї держави.

Зараз ви читаєте новину «Влада недооцінює ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

135

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі