четвер, 07 вересня 2017 11:30

Верховну Раду підняли на ноги церковним питанням

Верховну Раду підняли на ноги церковним питанням
Фото: Politeka

Президент Петро Порошенко написав листа до Вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про автокефалію православній церкві в Україні.

Про це глава держави сказав у щорічному зверненні до Верховної Ради.

"Написав листа до Варфоломія І... Хочу ще раз звернути увагу його Всесвятості на дуже велику серйозність наших намірів, на наявність в українського керівництва твердої політичної волі розв'язати цю проблему, яка стоїть на порядку денному ще з 1991 року. Україна має право на помісну церкву, і ми маємо це право захистити.

Це більше, ніж переконлива позиція і голосування. Очікування нами визнання української автокефалії Вселенським патріархом жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони діяльності в Україні інших православних конфесій. Але ніхто не має права позбавляти українців права на власну церкву", - наголосив президент.

Парламент відреагував на ці слова оплесками. Аплодували стоячи. На місцях залишилися лише депутати від "Опозиційного блоку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет розповів, коли в Україні зникне Московський патріархат

Верховна Рада у червні 2016 року звернулася до Вселенського патріарха з проханням створити в Україні єдину помісну православну церкву та надати їй автокефальний статус, тобто визнати церковну незалежність. Патріарх назвав це звернення "важливою історичною подією".

Зараз ви читаєте новину «Верховну Раду підняли на ноги церковним питанням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі