середа, 23 березня 2011 12:32

Вчителі вийшли на страйк, бо їх прирівняли до прибиральниць - експерт

Вчителі вийшли на страйк, бо їх прирівняли до прибиральниць - експерт

Маніпуляції уряду з тарифною сіткою, на фоні підвищення цін і тарифів, стали причинами, що вивели освітян на мітинги.

Таку думку висловила Лілія Гриневич, координатор напрямку "Суспільство знань" Уряду Змін Арсенія Яенюка, коментуючи страйк вчителів, що пройшов 22 березня під стінами Кабміну.

Соціальне становище вчителя стало ще гіршим, вважає член партії "Фронт змін". За її словами, не лише не дотримується стаття 57 Закону про освіту, а й також введено урядом так звану "новацію", що прирівняла перший тарифний розряд єдиної тарифної сітки не до мінімальної заробітньої плати, як це було раніше передумовлено, "а до штучної цифри, яку він сам собі встановлює".

"Якщо зараз мінімальна заробітня плата 941 грн, то цей перший тариф розряд, який би мав саме цю цифру означати, мінімальну заробітню плату, всього 630 грн, тобто понад 300 грн різниці", - зазначила експерт. Тобто, відповідно до розрахунків за чинною тарифною сіткою, різниця між викладачем з вищою освітою і зарплатою прибиральниці 64 грн.

Критична ситуація склалася, за словами колишнього начальника головного управління освіти КМДА, також і через 20-відсоткову надбавку, яку не було передбачено для працівників, які є в дошкільних установах, де ситуація з оплатою праці ще гірша.

Гриневич також не виключає зупинки навчального процесу в разі ігнорування владою вимог викладачів: "Очевидно що так, бо все свідчить про те, що людей доводять до відчаю. Це свідчить про те, що навіть така частина населення, яка є достатньо миролюбна... тут вже не витримує. Якщо влада на це норально не відреагує, точніше адекватно не відреагує, то без сумніву це обурення буде далі й далі нарощуватися".

Нагадаємо, 22 березня відбулися всеукраїнські освітянські акції протесту в Києві. За оцінками вчительської профспілки, у них взяли участь 7 тисяч освітян з 25 областей.

Зараз ви читаєте новину «Вчителі вийшли на страйк, бо їх прирівняли до прибиральниць - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі