четвер, 31 серпня 2023 09:43

Спецтема: Війна Росії проти України

У США з'ясували, чому Путін засекретив похорон Пригожина

У США з'ясували, чому Путін засекретив похорон Пригожина
Кремль засекретив похорон ватажка "вагнерівців". Фото: eastnews.ua

Кремль намагався відвернути увагу від похорону Євгена Пригожина, оскільки занепокоєний сторонниками приватної військової компанії "Вагнер".

Водночас заплутуванням інформації щодо поховання Москва переслідувала й інші цілі, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Російська влада зробила низку спроб замовчати або заплутати повідомлення про похорон засновника ПВК "Вагнер" Пригожина. Це свідчить, що Кремль залишається стурбованим привабливістю Пригожина в Росії та серед прихильників "Вагнера" навіть після його смерті. Деякі російські Telegram-канали відзначили, що російські федеральні канали в основному проігнорували похорон Пригожина у рамках запланованого Кремлем плану", – розповіли експерти у свіжому звіті.

Російські Telegram-канали безпідставно припускали навіть, що Пригожин вижив у авіакатастрофі. Це також могло бути інформаційною операцією, спрямованою на те, щоб переповнити російський інформаційний простір неправдивими повідомленнями і відвернути увагу від похорону Пригожина.

Російські чиновники піддають цензурі ультранаціоналістів в РФ, які не мають явного зв'язку з Пригожиним. Один із таких російських "воєнкорів" стверджував, що до нього звернулися "агресивні" рекламодавці, які попросили його просувати кілька Telegram-каналів, що перебільшували тему загибелі керівництва "вагнерівців" у "майже в образливій формі". Він зазначив, що це прохання було дивним, оскільки Кремль і російські державні ЗМІ "вже закрили цю тему".

"Ця відмова спонукала одного з рекламодавців звинуватити його в підтримці заколоту і в тому, що він виступає проти президента Росії Володимира Путіна і російської конституції. Цей інцидент, щонайменше, свідчить про те, що російські "воєнкори" самоцензурують свої дискусії про смерть Пригожина і висвітлюють цю тему за зразком Кремля", – зазначили в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрита труна і силовики: як ховали Пригожина

На думку американських фахівців, вказаний випадок також може підтвердити гіпотезу про те, що певні російські соціальні медіа намагаються захопити російський інформаційний простір. А російські чиновники тим часом намагаються виявити інші відомі "ультранаціоналістичні голоси", які можуть пропагувати непокору режиму або військовим, щоб пов'язати їх певним чином із Пригожиним.

Очільник Чеченської Республіки Рамзан Кадиров 30 серпня підтвердив свою лояльність президенту Росії ,продовжуючи спроби дистанціюватися від Пригожина. Кадиров опублікував свою фотографію з Путіним і проголосив, що він є "піхотинцем Верховного головнокомандувача" і "готовий виконати будь-який наказ" російського диктатора.

"Кадиров неодноразово намагався зблизитися з Путіним і Міністерством оборони Росії, а також дистанціюватися від Пригожина після того, як той відійшов від справ", – констатують аналітики.

23 серпня ввечері у Тверській області РФ розбився літак Пригожина. На борту перебували 10 осіб, усі померли. Зокрема Пригожин і його заступник. Рейс був Москва – Санкт-Петербург.

Літак імовірно наказав збити Путін, повідомили американські аналітики Інституту вивчення війни.

Зараз ви читаєте новину «У США з'ясували, чому Путін засекретив похорон Пригожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі