середа, 08 жовтня 2008 18:10

В Росії заборонили вшанування жертв Голодомору

В Росії заборонили вшанування жертв Голодомору
Київ звинувачує Росію в "черговій недружній" акції проти України і українців в Росії. Таку заяву МЗС України зробив через позиції Росії щодо проведення міжнародної акції "Незгасима свічка".

Як повідомили в прес-службі МЗС України, в рамках вшанування пам"яті 75-х роковин Голодомору в Україні 1932-1933 років українська держава спільно з Всесвітнім конгресом українців проводить міжнародну акцію свічка, що не "Згасає". Основними заходами акції є поминальні богослужіння, траурні ходи, вечори-реквієми по безневинно загиблими під час цієї трагедії. Ця акція вже відбулася в 29-ти країнах світу. Її проведення на території Росії за участю української общини було офіційно узгоджене з російською стороною.

"Проте, напередодні початку акції в Росії - 6 жовтня 2008 року Посольство України в РФ отримало ноту Міністерства закордонних справ РФ, в якій російська сторона, посилаючись на позицію України щодо Голодомору 1932-33 років і інформацію, яка надходить з регіонів РФ, де мала відбутися акції, зажадала приведення запланованих заходів у відповідність до позиції РФ або відміни акції взагалі", - підкреслили в МЗС України.

"Стурбованість української сторони викликає інформація про те, що представники федеральної влади Росії в областях, де планується проведення акції, чинять тиск на активістів української общини з метою їх залякування і зриву проведення акції", - відзначили в зовнішньополітичному відомстві України.

"Українська сторона розцінює такі дії як чергову недружню і заздалегідь сплановану акцію проти України і українців в Росії", передає ЛІГА.

Зараз ви читаєте новину «В Росії заборонили вшанування жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі