середа, 20 вересня 2023 15:22

Спецтема: Війна Росії проти України

У Гаазі тривають слухання у справі про геноцид: 32 країни підтримали Україну

У Гаазі тривають слухання у справі про геноцид: 32 країни підтримали Україну
У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання у справі про зловживання Росією Конвенцією про заборону геноциду. Фото: Укрінформ

У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання у справі про зловживання Росією Конвенцією про заборону геноциду.

У третій день слухань у суді виступають 32 держави. Про це повідомляє "Укрінформ".

"32 держави долучилися до цієї справи, щоб підтримати Україну. Це безпрецедентна кількість країн, що беруть участь у процесі", – йдеться у повідомленні.

Йдеться про 26 держав-членів Європейського Союзу, окрім Угорщини, а також про Австралію, Канаду, Нову Зеландію, Норвегію, Ліхтенштейн і Велику Британію.

Першою слово у суді мала Німеччина, другою була Австралія, третім виступав представник групи країн, а саме – Австрії, Чехії, Словаччини та Ліхтенштейн, також спільно була представлена позиція Бельгії, Хорватії, Данії, Естонії, Фінляндії, Ірландії, Люксембургу, Румунії та Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заговорили про "український нацизм" у Гаазі

Потім виступала Болгарія, після неї слово взяли Канада та Нідерланди. Після цього було оголошено перерву.

На виступ представника однієї країни виділено 10 хвилин, на виступ представника групи країн – 15 хвилин.

У своїх виступах країни представляли своє бачення справи та наводили статті Конвенції, які безпосередньо стосуються позову України.

Також деякі представники підкреслювали, що долучилися до справи як сторони Конвенції.

Слухання у справі проти Росії за звинуваченнями про порушення нею Конвенції про заборону геноциду почалися у Палаці миру у Гаазі 18 вересня.

Міжнародний суд у Гаазі у Нідерландах отримав відповідь від Росії за позовом України про геноцид. Наша країна вважає, що в РФ спотворили поняття "геноцид" – президент Володимир Путін ужив це слово у зверненні перед початком військової агресії в Україні.

У Росії заявили, що Путін використав поняття "геноцид" не як визначення, дане Конвенцією про геноцид, а як "поняття міжнародного звичаю або національного законодавства". Проте це поняття визначається однаково у всіх випадках.

Зараз ви читаєте новину «У Гаазі тривають слухання у справі про геноцид: 32 країни підтримали Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі