середа, 04 березня 2015 19:18

Звільнення Гонтаревої позитивно вплине на ринок - економіст

Звільнення Гонтаревої позитивно вплине на ринок - економіст
Gazeta.ua

Доходи українців, якість та рівень життя зараз - як у середній країні Африки. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" розповів економіст Олександр Савченко.

"Зараз українець живе в день на два-чотири долари. Молдова нас обігнала. Процес почався два роки тому. Але 2014-й був феноменальний за темпами падіння економіки. Валюта здешевлена майже вчетверо. За доходами населення десь утричі відстаємо від Білорусі", - зазначив він.

За його словами, із часів Януковича тримали фіксований курс і спалили багато валютних резервів - до 12 мільярдів доларів.

"Можна було тоді девальвувати гривню до 8,4-8,6 за долар. Могли перейти до політики плаваючого курсу. Вклад Януковича в падіння курсу - десь 9 гривень за долар, Путіна - 11. Усе, що вище - помилки нової влади", - додав економіст.

Він вважає, що якщо звільнять голову Нацбанку Валерію Гонтареву, це позитивно вплине на ринок.

"Усі її заяви супроводжуються падінням гривні. Значить, ринок Гонтаревій тотально не довіряє. Бачать її непрофесійність. Якщо Гонтареву звільнять, це позитивно вплине на ринок. Він замре в очікуванні. Прийде нове керівництво. Якщо проводитиме політику попередниці, гривня й далі падатиме. А якщо нова команда зможе взяти під контроль валютні процеси, експортери почнуть швидко заводити валюту назад. Гривня зміцнюватиметься. Маємо змінити й економічний блок уряду - міністрів фінансів та економіки. Гонтарева, Яресько й Абромавичус мають піти у відставку. Одночасно президент, прем'єр, нові два міністри й голова НБУ повинні домовитися про реформи. Тоді курс опуститься до 18-22 гривень за долар із тенденцією до посилення. Можна дрейфувати до 16, навіть до 8 за долар - протягом п'яти наступних років. Посилити уряд можна новою посадою - віце-прем'єром з економічних реформ. На нього можна буде все звалити й принести в жертву через рік, як закінчиться основний етап змін", - зауважив Олександр Савченко.

Повністю інтерв'ю читайте в п'ятницю, 6 березня.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення Гонтаревої позитивно вплине на ринок - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі