понеділок, 11 червня 2007 21:01

Ющенко зупинив підпорядкування внутрішніх військ уряду

Президент України Віктор Ющенко своїм указом в понеділок припинив дію постанови Кабінету міністрів від 25 травня щодо підпорядкування внутрішніх військ і направив відносно нього уявлення до Конституційного суду, повідомляє прес-служба глави держави.

"Вказаною постановою Кабінету міністрів України обмежені конституційні повноваження президента України з забезпечення національної безпеки, керівництва в сферах національної безпеки, передбачені пунктами 1 і 17 частини першої статті 106 Конституції", - йдеться в тексті указу.

В указі також наголошується, що постанова Кабміну не відповідає нормам законів "Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України", "Про державну охорону органів державної влади України і посадовців", Бюджетному кодексу.

Указ набирає чинності з дня публікації.

Крім того, президент направив представлення в КС з проханням розглянути питання щодо конституційності ухвали Кабміну від 25 травня.

Брати участь в конституційному провадженні за цим поданням уповноважена заступник голови секретаріату президента України - представник президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук.

25 травня Ющенко вивів внутрішні війська з підпорядкування МВС і підпорядкував їх президентові. Того ж дня уряд України прийняв постанову, якою зобов"язав міністра внутрішніх справ Василя Цушко виключити випадки передислокації внутрішніх військ і провести роз"яснювальну роботу серед службовців органів внутрішніх справ під їх розписку про кримінальну відповідальність за виконання свідомо злочинних наказів. Прийнятий документ припускав посилення режиму охорони будівель Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Національного банку і центральних органів влади.

1 червня до Конституційного суду України надійшло представлення 53 народних депутатів про відповідність Конституції указу президента, яким президент перепідпорядковує собі внутрішні війська МВС.

Крім того, 6 червня Ющенко підписав указ, згідно з яким органом військового управління внутрішніх військ є Головне управління внутрішніх військ МВС України. Згідно з указом, командувач внутрішніх військ щодо військовослужбовців внутрішніх військ користується правами міністра оборони України. Головне управління внутрішніх військ очолює командувач внутрішніх військ, якого призначає на посаду і звільняє з посади Президент України, передає Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко зупинив підпорядкування внутрішніх військ уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі