вівторок, 17 червня 2008 19:53

Ющенко знову розкритикував Тимошенко

Президент Віктор Ющенко вважає недостатніми антиінфляційні заходи уряду та Нацбанку.

Про це він заявив під час наради щодо макроекономічної стабільності, повідомляє прес-служба президента.

"Уряд і Нацбанк повинні спільно обговорити новий макроекономічній прогноз, дійти до спільних оцінок "чутливих" цифр, таких як рівень інфляції, розмір сальдо зовнішньоторговельного балансу та поточного рахунку", - сказав Ющенко.

На його переконання, лише такий узгоджений прогноз може слугувати базою для розрахунку як Державного бюджету, так і параметрів монетарної політики.

Під час наради з питань макроекономічної стабільності Глава держави оцінив антиінфляційні заходи Кабінету міністрів і НБУ як недостатні, зазначається в повідомленні

Він додав, що хибний прогноз рівня інфляції призводить до погіршення рівня життя найбільш вразливих верств населення.

"Пенсіонер, який отримує мінімальну пенсію, лише у травні недоотримав 56,5 грн., а з початку року - майже 200 гривень", - сказав Ющенко.

Він наголосив, що неправильний діагноз інфляції та невірні методи боротьби з нею призвели до колосальних проблем у монетарній сфері.

"Інфляція залежить від монетарних факторів лише на 10%. Решта носить немонетарний характер, і тому боротися з нею суто монетарними методами - неправильно. Така політика тільки шкодить економічному розвитку", - сказав президент.

Ющенко також закликав міняти пріоритети монетарної політики. Зокрема, на його думку, уряд повинен активізувати фінансування бюджетних програм, НБУ - збільшити пропозицію грошей як через валютний канал, так і через запровадження проектного рефінансування банків.

Президент висловив жорстке застереження, щоб принаймні у курсовій політиці зусиллями Національного банку було забезпечено стабільність.

"Національний банк повинен завжди бути поза політикою, користуватися довірою. Це повинна бути сторона, незаангажована у будь-які тенденційні процеси", - зауважив Ющенко.

Він звернув увагу на різницю, яка існує між встановленим валютним коридором та реальним курсом.

"Коридор, який є, зберігається, з іншого, курс, який є сьогодні, не має ніякого відношення до коридору. Який сигнал ми подаємо бізнесу: ми все ж таки в коридорній позиції, ми її забезпечуємо, чи ми на неї дивимося як на канон, який давно вже втратив свою актуальність", - звернувся до учасників наради Президент.

Глава держави висловив наполягання на тому, щоб після взаємних консультацій Уряду та Національного банку повернутися до валютного коридору, оголосити його межі і чітко їх дотримуватися, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко знову розкритикував Тимошенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі