вівторок, 16 жовтня 2007 11:32

Ющенко погодився перевести армію на контрактну основу з 2008 року

 Як стало відомо, Президент України погодився на вимогу БЮТ про переклад армії на контрактну основу з 2008 року, а Тимошенко погодилася підтримати закон Про Кабінет міністрів у редакції, запропонованій Президентом.

 Вчора лідери БЮТ і НУ-НС відмовилися називати перелік першочергових законопроектів, перерахованих у коаліційному договорі, пообіцявши оприлюднити  їх 17 жовтня. Але Комерсантові вдалося з"ясувати перелік цих документів.

Вчора були парафовані тексти лише шести з 12 законопроектів - Про Кабінет міністрів, Про парламентську опозицію і три законопроекти, які передбачають зміни в закон Про статус народного депутата (перший проект відміняє ряд пільг, другий, - недоторканність, третім вводиться імперативний мандат).

Вчора ж був узгоджений проект закону про внесення змін до Конституції України, в частині відміни депутатської недоторканності.

Найближчими днями робоча група має узгодити ще шість проектів - Про внесення змін до закону Про внутрішні війська, Про місцеві державні адміністрації, Про місцеве самоврядування, Про закупівлю товарів, робіт і послуг за держкошти, Про затвердження статуту ГУАМ і Про правовий статус окремих центральних органів влади, який виведе з підпорядкування уряду національні комісії з регулювання галузей економіки.

Головною перемогою Ющенка, як пише газета, стало затвердження тієї редакції закону про Кабмін, яка була розроблена Секретаріатом Президента (БЮТ пропонував свою редакцію, в якій повноваження прем"єра було дещо розширені). Глава держави також добився обіцянки БЮТ проголосувати за реформу місцевого самоврядування у президентській редакції і реалізувати у бюджеті 2008 року передвиборні обіцянки Президента, дані ним у  рамках "соціальних ініціатив".

Тимошенко, з свого боку, домоглася включення в угоду пунктів, що передбачають реалізацію передвиборної програми БЮТ, зокрема у питанні компенсації внесків населення в Ощадбанку СРСР і повного переходу армії на контрактну основу з 2008 року.

Представники НУНС підтвердили, що погодилися на ці вимоги. "Ми були проти, оскільки у нас були сумніви фінансового плану. Але Віктор Пінзеник (кандидат в депутати від БЮТ, претендує на керівництво фінансовим блоком уряду - ред.) завірив нас, що засобів буде достатньо", заявив Роман Зварич.

Джерело в НУ-НС наголошує, що БЮТ повністю керуватиме фінансово-економічною політикою Кабінету міністрів і нестиме повну відповідальність за реалізацію обіцянок у цій сфері.

Тим часом, кандидат в народні депутати, глава виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесніков не бачить ніяких можливостей реалізувати досягнуті між НУ-НС і БЮТ домовленості, вважаючи їх демонстрацією популістської політики. "Як за два роки Тимошенко зможе віддати 126 млрд грн по внесках Ощадбанку СРСР?! Я собі цього навіть не уявляю!" сказав Колесніков.

Нагадаємо, 15 жовтня, лідери Блоку Юлії Тимошенко і блоку Наша Україна - Народна Самооборона у присутності преси парафували угоду про створення демократичної коаліції у Верховній Раді шостого скликання.

У парафованій угоді про створення демократичної коаліції у Верховній Раді зазначено, що кандидатури на посади прем"єра і спікера вносять, відповідно, БЮТ і блок НУ-НС.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Ющенко погодився перевести армію на контрактну основу з 2008 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі