пʼятниця, 04 липня 2008 09:29

Ющенко підніме питання єдності українських православних церков

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі є надзвичайно важливою подією для нашого суспільства, і висловлює сподівання, що урочисті заходи з цієї нагоди сприятимуть об"єднавчим процесам в українському православ"ї.

На цьому наголосив на брифінгу заступник глави Секретаріату Президента України Юрій Богуцький, повідомляє прес-служба Президента.

Він нагадав, що 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з указом Президента від 24 березня 2008 року (N256) відзначатиметься в нашій державі протягом липня – серпня 2008 року.

"Віктор Ющенко підписав указ, у якому визначається, що цим заходам надається державний статус. Президент України, привертаючи увагу суспільства до значення цієї дати, хоче визначити її як консолідуючу українське суспільство", – сказав Богуцький.

Він також наголосив, що у рамках заходів тема єдності українського православ"я стане предметом обговорення представників церков. "Це шанс знайти порозуміння", – вважає Богуцький. "Сьогодні є реальні шляхи, реальне бачення того, як зробити відповідні кроки задля об"єднавчого процесу українського православ"я", – підкреслив він.

Богуцький також повідомив, що 2 липня до Секретаріату Президента України надійшло офіційне повідомлення про згоду Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія очолити Патріаршу делегацію, яка прибуде до України для участі в урочистих святкуваннях 1020-річчя Хрещення Київської Русі.

"Ми дуже раді, що у заходах із відзначення 1020-річчя Хрещення Київської Русі відгукнувся взяти участь Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій. Відповідне запрошення до Вселенської Патріархії надійшло як від Патріарха Московського Алексія, так і від Президента України", – зазначив Богуцький, додавши, що востаннє Україну Вселенський Патріарх відвідував у 1648 році, тоді у Києві біля Золотих воріт відбулася Священна літургія.

За словами Богуцького, Президент України направив запрошення взяти участь у святкуванні 1020-річчя Хрещення Київської Русі главам усіх помісних православних церков світу.

Під час брифінгу Богуцький також повідомив, що на виконання указу Президента України Оргкомітет, який очолює Леонід Кравчук, розробив план заходів з підготовки та відзначення в Україні 1020-річчя Хрещення Київської Русі.

Відповідно до плану заходів передбачається, що 25 липня Віктор Ющенко зустрінеться з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, а також із запрошеними керівниками зарубіжних церков. Також цього дня Президент покладе квіти до пам"ятників Андрію Первозваному, Княгині Ользі, Кирилу і Мефодію, Святому Володимиру, а також до Аскольдової могили.

26 липня глава держави візьме участь в урочистостях у Софійському соборі, де також передбачено презентацію та освячення відновленої пам"ятки Царських врат XVIII ст. У цей день на Софійському майдані планується звернення Президента до українського народу, вручення державних нагород, а також урочистий прийом у Національному заповіднику Софія Київська. Також на цей день заплановане звернення Вселенського Патріарха. "День розпочнеться зі служби у Софійському соборі. Ми плануємо, що цей день буде надзвичайно урочистим", - наголосив Богуцький. Окрім того, 26 липня в Палаці мистецтв Український дім відкриється масштабна виставка-галерея портретів видатних історичних постатей України.

За словами Богуцького, передбачається, що 27 липня Президент України візьме участь у заходах з відзначення 1020-річчя Хрещення Київської Русі у Львові, а також у Донецькій області, де зокрема відвідає Свято-Успенську Святогірську Лавру.

28 липня Президент візьме участь у літургії в Свято-Володимирському Соборі у Херсонесі.

"Починаючи з 10 липня, по лінії православних, греко-католицьких, римо-католицьких. церков проводяться різноманітні заходи, у тому числі місцевого рівня, пов"язані із відзначенням 1020-річчя Хрещення Київської Русі", – додав Богуцький.

Як повідомлялося, Українська православна церква Московського патріархату підтримує законодавчу ініціативу міжнародної громадської організації День Хрещення Русі про встановлення 28 липня, у день пам"яті святого рівноапостольного князя Володимира державного свята – Дня Хрещення Русі.

За матеріалами: УНІАН, Корреспондент.net Украина.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко підніме питання єдності українських православних церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі