субота, 16 січня 2021 16:03

Ющенко і Янукович при владі знали про загрозу з боку Росії - міністр

Ющенко і Янукович при владі знали про загрозу з боку Росії - міністр
Юлія Лапутіна розповіла про перші загрози Росії в Криму. Фото: Український жіночий конгрес

Українська контррозвідка повідомляла про загрози з боку Росії тривалий час до початку агресії, розповіла міністерка у справах ветеранів, генерал-майор Служби безпеки України Юлія Лапутіна Радіо Свобода.

"Була спроба відділення Криму, "мєшковщина" (за часів ексочільника автономної республіки нині покійного Юрія Мєшкова) і так далі. Але потім, коли бліцкриг не вдався, Росія почала застосовувати різні, як зараз кажуть, гібридні методи. Це винищення фінансових ресурсів Криму, проводилися операції по виведенню, у тому числі через фальшиві авізо, всіх активів кримських підприємств до Росії. Окрім цього, відбувався загальний на пострадянському просторі процес криміналізації бізнесу, зв'язків криміналу з владою місцевою", – сказала Лапутіна.

СБУ тоді створила оперативно-слідчу групу, щоб припинити дії проти суверенітету України. Військова тоді працювала в оперативно-бойовому підрозділі "Альфа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В СБУ розповіли, як росіяни захоплювали Крим

"Ми затримували озброєних злочинців. Це були банди, можна сказати, зі зброєю, з грішми для того, щоб здійснювати операції проти України. І було очевидно, що навіть якщо тоді ми припинимо ось це все, що робилося проти України, на майбутнє нам потрібно зробити запобіжники, щоб не сталося у подальшому більш ефективних спроб Російської Федерації", – згадує вона.

Контррозвідники доповідали про спроби Росії посилити свій вплив і за часів президентства Віктора Ющенка та Віктора Януковича,додала.

Лапутіна - бойова офіцерка. Із 1992 року - у Службі безпеки України. Брала участь у низці операцій з придушення сепаратистського путчу в Криму 1994 року. 2008-го виступила з ініціативою втілення концепції ментальної інтеграції мешканців АР Крим до України - програму закрили після приходу до влади Віктора Януковича. Весною 2014-го у складі 1-ої обʼєднаної групи СБУ Лапутіна висадилась на Краматорському аеродромі.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко і Янукович при владі знали про загрозу з боку Росії - міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі