понеділок, 01 березня 2010 09:34

Україна за президента Януковича не віддалиться від Європи

Україна за президента Януковича не віддалиться від Європи
Те, що Віктор Янукович свій перший візит у якості президента здійснює до Брюсселя, а не до Москви, – ознака того, що країна хоче наближатися до Європи.

Таку думку висловлює польська газета "Polska", пояснюючи це тим, що Україна потребує фінансової підтримки ЄС.

"Економічні інтереси можуть бути більшим стимулом для наближення до Європи, ніж заклики до спільних цінностей та спільної спадщини", - цитує польську газету "Німецька хвиля".

"Українські олігархи точно знають, що їм та їхнім грошам лише тоді безпечніше, коли Україна скоріше буде європейською державою, ніж коли її доля буде сильніше прив"язана до Росії. Проєвропейський лобізм може стати для нових можновладців у Києві несподівано ефективним", - вважає видання.

"Зрештою, причина крокування України до Європи, перш за все, в тому, що за нашим східним кордоном діють нормальні демократичні правила правової держави і що там є вільний ринок", - додає "Polska".

У свою чергу, російська газета "Комерсант" пише, що інавгурація Януковича "розвіяла один великий міф [...] про те, що Україна за президента Януковича віддалиться від Європи і зблизиться з Росією".

Видання наводять думку політологів, що відсутність на інавгурації Януковича президента Росії Дмитра Медведєва, присутність на ній високих європейських політиків і "кроки Європи до зближення з Києвом" лише зміцнили курс на євроінтеграцію України.

У свою чергу, британська "Financial Times" вважає, що Євросоюз розстелить червоний килим для Януковича під час його візиту до Брюсселя в понеділок, який має на меті продемонструвати, що зміна влади у Києві не змінить намірів двох сторін розвивати конструктивні відносини.

Ця газета передбачає, що в ході візиту Януковича ЄС захоче почути про його плани реформування енергетичного сектору України, передає "Бі-Бі-Сі".

Зі свого боку, він може поцікавитися перспективою встановлення безвізового режиму для громадян України, які подорожують до ЄС – але, на думку FT, деякі уряди, зокрема німецький, проти лібералізації візового режиму з Україною через побоювання, що цим скористаються українські і міжнародні кримінальні кола.

Зі свого боку, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський сказав "Німецькій хвилі", що нездатність держави задовольнити потреби держбюджету за нинішньої системи стягнення податків та інших зборів примушує шукати зовнішньої фінансової підтримки – і цим пояснюється візит до ЄС.

"Ми маємо дуже складну ситуацію в фінансовій сфері. І для того, щоб залатати якісь дірки, нам конче потрібні як гроші МВФ, так і макрофінансова допомога Євросоюзу", - сказав він, відзначивши зацікавленість Києва і в зоні вільної торгівлі з ЄС.

Крім того, на думку експерта, Януковичу важлива його легітимація як президента України на Заході – для посилення його позицій на переговорах у Москві.

Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Україна за президента Януковича не віддалиться від Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі