пʼятниця, 12 жовтня 2012 01:24

Україна не виконує рішення ЄСПЛ тільки в контексті вдосконалення законодавства

Україна не виконує рішення ЄСПЛ тільки в контексті вдосконалення законодавства
Індивідульні рішення ЄСПЛ Україна виконує в повному обсязі. Фото: bihun.in.ua

Україна не виконує рішення ЄСПЛ тільки в контексті вдосконалення законодавства.

Про це в ефірі 5 каналу сказав урядовий уповноважений у справах в Європейському суді Назар Кульчицький.

Він пояснив, що виконання рішень ЄСПЛ має в собі дві складові – це вжиття заходів індивідуального характеру і вжиття заході загального характеру.

"Якщо перше – це сплата суми сатисфакції, висунутої  ЄСПЛ і вжиття додаткових заходів, які необхідні для виправлення становища заявника. В цьому напрямку на сьогодні в Україні практично не існує проблем. Кошти виплачуються в повному об'ємі", - підкреслив він.

Він додав: "Коли мова іде про невиконання рішень ЄСПЛ, у першу чергу, мається на увазі невжиття державою заходів загального характеру, які можуть виправити саму ситуацію. Тобто, припинити масові порушення прав людини, для того, щоби люди в подальшому не зверталися до ЄСПЛ. І та  ситуація залишається набагато гіршою".

Зокрема, наголосив Кульчицький, щодо тривалості виконання рішень судів Україною вжито перші кроки, а саме прийнято закон про гарантії держави виконання рішень судів, якім встановлюється новий механізм рішень національних судів.

"Була проблема в недоліках національного законодавства і в непередбаченні достатньої кількості коштів на цей напрямок. Але ще необхідно прийняти низку законодавчих актів для того, щоб ця система в комплексі ефективно працювала. Знову таки, якщо ми говоримо про тривалість судового розгляду справ, то також необхідний комплекс заходів таких, як внесення змін до законодавства, так і приведення судової практики у відповідність до європейських стандартів. Проблема в більшості випадків є комплексною", - наголосив урядовий уповноважений в ЄСПЛ.

Зараз ви читаєте новину «Україна не виконує рішення ЄСПЛ тільки в контексті вдосконалення законодавства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі