пʼятниця, 01 березня 2024 16:38

Україна і Нідерланди підписали безпекову угоду на 10 років
3

У Харкові президент України Володимир Зеленський підписав з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте двосторонню безпекову угоду
Фото: president.gov.ua
У Харкові президент України Володимир Зеленський підписав з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте двосторонню безпекову угоду
У Харкові президент України Володимир Зеленський підписав з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте двосторонню безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський підписав з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте двосторонню безпекову угоду між країнами.

Документ лідери підписали у Харкові. Про це повідомив сайт президента.

Угода є чинною протягом 10 років з дати його підписання.

Документ підписали у межах Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі.

Угода закріплює рішення Нідерландів продовжувати співпрацю з метою подальшого надання і розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина передала Україні черговий пакет військової допомоги: що у списку

В угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на €2 млрд у 2024-му і продовження оборонної підтримки впродовж десяти років.

Документ передбачає надання Україні сучасного військового обладнання і підтримку оборонної промисловості.

Пріоритет - у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил, повідомив сайт президента.

Також передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

Крім того, у документі розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення держави-агресора Російської Федерації до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.

Угода підтверджує підтримку з боку Нідерландів майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Також Зеленський і Рютте взяли участь у засіданні військового кабінету. Поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, головнокомандувачем Збройних сил України Олександром Сирським і командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком.

Військові розповіли про поточну ситуацію на полі бою, російські повітряні обстріли.

У лютому президент України підписав із канцлером Німеччини Олафом Шольцом договір про співпрацю у сфері безпеки. Шольц оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на €1,1 млрд.

У Парижі Зеленський підписав із президентом Франції Еммануелем Макроном двосторонню угоду про гарантії безпеки для України.

Також у лютому Україна підписали угоди з Італією, Канадою, Данією та Албанією.

Зараз ви читаєте новину «Україна і Нідерланди підписали безпекову угоду на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі