пʼятниця, 16 лютого 2024 21:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський підписав з Макроном угоду про гарантії безпеки

Зеленський підписав з Макроном угоду про гарантії безпеки
У п'ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський прибув у Париж. Фото: AFP

У п'ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський прибув у Париж.

Український лідер зустрівся із президентом Франції Еммануелем Макроном. Сторони підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України, повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на прес-конференцію лідерів обох держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували розширений список військової допомоги від Німеччини

Відповідний документ Зеленський і Макрон підписали в Єлисейському палаці.

"Ми сповнені рішучості стояти пліч-о-пліч з Україною, щоб Росія програла війну", - заявив Макрон після підписання документу.

Двостороння угода про безпекову співпрацю передбачає виділення Парижем до 3 мільярдів євро військової допомоги Києву протягом 2024 року, повідомив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

За його словами угода визначає складові її "безпекових зобов'язань" - всебічна допомога для захисту та відновлення її територіальної цілісності, підтримка економічного відновлення та відбудови, запобігання та активне стримування будь-якої нової агресії з боку РФ, а також підтримка інтеграції до ЄС і НАТО.

"Закріплені конкретні обсяги підтримки - у 2024 році Франція надасть Україні до 3 мільярдів євро військової допомоги. Підтримка триватиме впродовж 10 років дії угоди", - додав він.

Окремо угода передбачає напрямки військового та безпекового співробітництва Києва й Парижа, включно зі спільним виробництвом зброї, надання далекобійної зброї та бойової авіації, співпрацю в кіберпросторі.

Також Україна і Франція, згідно з угодою, співпрацюватимуть у питанні використання заморожених російських активів, санкцій проти держав-агресорів та притягненні їх до відповідальності.

Президент України Володимир Зеленський у Німеччині підписав із канцлером ФРН Олафом Шольцом договір про співпрацю у сфері безпеки.

За даними пресслужби Зеленського, під час переговорів йшлося про подальшу підтримку України в оборонній, політичній та фінансовій сферах.

Зеленський та Шольц також обговорили питання підтримки України на шляху до набуття членства у Європейському Союзі та НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав з Макроном угоду про гарантії безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі