четвер, 05 травня 2011 16:02

Українського правозахисника у Мінську затримали за командою людини у цивільному

Українського правозахисника у Мінську затримали за командою людини у цивільному

Затриманий у Мінську український правозахисник Володимир Чемерис автобусом повернувся до Києва.

Як розповів Gazeta.ua правозахисник його затримали за півгодини до презентації на конференції доповіді моніторингового комітету ОБСЄ про права людини.

"Мав презентувати доповідь моніторингового комітету ОБСЄ, який спостерігає за правами людини у світі. Мене запросила правозахисна група "Весна". За півгодини до початку конференції їх офіс закрила міліція. Кажуть, що поступив дзвінок по "02", що туди заносили підозрілі коробки. Ми провели прес-конференцію на вулиці. За нами спостерігали кілька десятків міліціонерів й кілька десятків людей у цивільному. Близько восьмої, коли розійшлися журналісти, один з міліціонерів перевірив мої документи, зворотні квитки на потяг. Сказав, що все нормально. Але якась людина у цивільному одязі скомандувала йому: "Везите его в участок". Мене тримали в актовому залі, взяли пояснення, чому приїхав до Мінську", - пояснив Чемерис.

За словами Чемериса, у доповіді, яку він мав презентувати, йдеться, що білоруси мають право на свободу зібрань. Робиться висновок, що білоруська влада не дотрималася цього принципу.

У документі також констатується, що демонстрація, яка пройшла після президентських виборів мала мирний характер. Водночас дії міліції під час розгону антиЛукашенківської демонстрації правозахисники назвали неадекватними.

Окрім Чемериса затримали п'ятьох російських правозахисників - представників Міжнародної місії спостерігачів Любов Захарову, Викторію Громову, Сергія Дикмана, президента Центру розвитку демократії та прав людини Юрія Джибладзе та представника Міжнародної місії спостерігачів Олександра Мнацаканяна.

Їх також протримали кілька годин та відпустили. Громовій та Мнацаканяну заборонили в'їзд в країну до травня наступного року. Чемерис поки не знає, чи дозволять йому відвідувати Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Українського правозахисника у Мінську затримали за командою людини у цивільному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі