середа, 23 серпня 2023 04:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Українського формату трибуналу над РФ і Путіним не буде

Українського формату трибуналу над РФ і Путіним не буде
Трибуналу над РФ і Путіним не буде. Фото: Факти

Україна погодилася на змінений формат так званого гібридного трибуналу стосовно агресії РФ.

Українська модель трибуналу не сподобалася союзникам. Низка західних столиць, включно з Вашингтоном, побоюються, що самі згодом будуть покарані "за російською схемою", пояснив заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов, пише "Європейська правда".

"Доктрина міжнародного права перебуває в заручниках у глобальної політики, у геополітики. І окремі наші партнери побоюються, що цей прецедент буде використаний проти них, бо вони також проводять військові кампанії за кордоном. І про це треба чесно говорити", – заявив посадовець.

Українська влада таки пішла на поступки і вже не виключає можливість створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу, на якому наполягають, зокрема, США.

Нині єдина вимога України – це те, що в разі створення гібридного трибуналу його основою не має стати українська судова система, як пропонувалося спочатку. Пояснюється це тим, що наша Конституція не передбачає створення такого судового органу та не дозволяє іноземним суддям виносити рішення іменем України. А змінювати Конституцію під час воєнного стану не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ратифікацію Римського статуту зараз розглядати не будуть – ОП

"Тому компромісом може бути створення інтернаціоналізованого трибуналу як частини судової системи іншої країни, чия судова система викликає довіру", – зазначив заступник голови Офісу президента.

Спецтрибунал щодо злочинів РФ буде створений у Гаазі та діятиме за нідерландським законодавством. Нідерландський уряд нібито вже дав на це попередню згоду.

Однак досі лишається непогоджена деталь – чи опиниться серед підсудних трибуналу російський диктатор Володимир Путін. Смирнов закликав бути реалістичними, адже Росія його не видасть.

"Ми маємо тверезо говорити, що зі створенням трибуналу ми не зможемо забезпечити фізичну присутність Путіна на ньому... Але обмеження його пересування кількома країнами (через страх арешту) – це вже ефективний результат" – зауважив Смирнов.

У межах спецтрибуналу для Росії мають судити приблизно 20 російських посадовців – топпредставників політичного і військового керівництва РФ

Це можуть бути постійні члени Радбезу Росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також ті, хто здійснював кроки на виконання цього рішення – командувачі родів військ, командувачі Росгвардії, збройних сил РФ, розповів посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич.

Зараз ви читаєте новину «Українського формату трибуналу над РФ і Путіним не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі