понеділок, 05 липня 2021 10:31

Учасники смертельних ДТП і хабарники - яким суддям українці оплачують пенсії в сотні тисяч гривень

Учасники смертельних ДТП і хабарники - яким суддям українці оплачують пенсії в сотні тисяч гривень
Пенсійні витрати суддям зросли на 9,4 тис грн, військовим - на 64 грн. Фото: @NationalBankOfUkraine

Пенсійний фонд повідомив про чергове підняття пенсійних виплат. Найбільшої надбавки дістали колишні судді, середній розмір їхнього щомісячного утримання у відставці перевищує 77 тис. грн. Про це пише Центр протидії корупції.

Пенсійні витрати суддям зросли на 9,4 тис. грн.

Найменшу середню надбавку в 67 грн отримали військові пенсіонери. Станом на 1 квітня середній розмір пенсії в Україні становить 3700 грн.

В Україні екссуддів понад 3,5 тис. осіб. І ця кількість щороку тільки зростатиме.

Активісти-антикорупціонери навели приклади суддів у відставці, яким виплачують довічне утримання за наші з вами податки.

Колишній суддя Олевського районного суду Житомирської області Віктор Волощук торік отримав понад 300 тис. грн вихідної допомоги та 520 тис. грн суддівської пенсії.

2015-го суддя виїхав на зустрічну смугу та збив насмерть 21-річного мотоцикліста, який приїхав із Києва провідати хвору матір.

Торік у лютому суд визнав його винним і засудив до 4,5 років в'язниці. Але тут же звільнив від покарання за амністією. Підставою стало те, що злочин був скоєний із необережності, а суддя є потерпілим унаслідок Чорнобильської катастрофи. За 20 днів до вироку Вища рада правосуддя відправила його у відставку з пожиттєвим утриманням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два втрачені роки - журналіст про президенство Зеленського

Колишнього суддю Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка засудили до двох років позбавлення волі за 30 тис. грн хабаря.

Після того, як суддю спіймали на хабарі, Вища рада правосуддя задовольнила його заяву про відставку, хоча могла звільнити за дисциплінарний проступок.

Завдяки рішенню ВРП Пономаренко отримав майже 870 тис. грн вихідної допомоги й ще 100 тис. грн щомісячної пенсії.

Під час Революції гідності ексголова Дніпровського районного суду міста Києва Неля Ластовка позбавила водійських прав трьох учасників автопробігу до Межигір'я 29 грудня 2013 року. 2017 року її мали звільнити, але через рік ВРП передумала, за словами юриста Романа Маселка.

Потім було подання про її звільнення за грубе порушення законодавства, а також провалення нею кваліфікаційного оцінювання. Проте у квітні 2019 року ВРП відправила її у відставку. За вісім місяців позаторік Неля Ластовка отримала понад 460 тис. грн пенсії.

У жовтні 2020-го колишня суддя через Окружний адмінсуд Києва добилася для себе збільшення довічного утримання до понад 100 тис. грн на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський закривав очі на Вовка

Колишній голова Октябрського районного суду Полтави Олександр Струков, перебуваючи на посаді судді 2015 року закрив справу щодо керівника місцевого управління Нацбанку, у крові якого виявили 2,07 проміле алкоголю. Суддя повірив поясненням чиновника про те, що він "гіпертонік, який лише після зупинення авто зробив кілька великих ковтків коньяку "Hennessy" задля зменшення стресу й розширення судин".

Також він "прославився" порушенням суддівської етики. На відео з нагрудних камер патрульних, які 2016 року затримали суддю за неправильне паркування, зафіксували, як він принижував поліцейських і використовував нецензурну лайку, на кшталт "затримали, б***ь, не за х** собачий".

Торік у квітні Вища рада правосуддя відправила суддю у відставку, хоча на порядку денному одного із наступних засідань ВРП був розгляд скарги, на підставі якого суддю могли б звільнити. 2020-го Струков отримав понад 500 тис. грн зарплати, 960 тис. грн вихідної допомоги й понад 930 тис. грн пенсії.

"Насамперед не судді відповідають за цей трешняк, а політики", - заявляють у Центрі протидії корупції.

Активісти кажуть, що проголосований парламентським комітетом, який очолює "слуга народу" Андрій Костін, законопроєкт № 5068 не передбачає очищення Вищої ради правосуддя.

А голова Верховної Ради Дмитро Разумков затягує запуск нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів: замість виправити законопроєкт № 3711-д, відправляє проєкт на вето президента.

Костін (особисто чи за вказівкою Банкової) – уже третій місяць рятує ОАСК від ліквідації, заявляють активісти.

"Політикам цілком нормально платити суддям 77 тисяч гривень грн на місяць (із наших податків) як винагороду за лояльність", - повідомляють в ЦПК.

У березні президент Володимир Зеленський заявляв про "термінове лікування" судів. "Систему мають заповнити професійні, порядні судді", - казав він на форумі.

13 квітня вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва".

Зараз ви читаєте новину «Учасники смертельних ДТП і хабарники - яким суддям українці оплачують пенсії в сотні тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі