четвер, 15 квітня 2021 20:28

Зеленський два роки закривав очі на Вовка

Зеленський два роки закривав очі на Вовка
Теперішня влада теж думала мати ручний суд, як попередники, каже Роман Маселко. Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський не є драйвером змін в судовій системі. Діє під тиском міжнародних партнерів. Про це Gazeta.ua сказав юрист Роман Маселко.

"Ліквідація ОАСК - правильний і потрібний крок. Але сама по собі не вирішує проблеми.

По-перше, виникає запитання, а як будуть набиратися судді у новостворений суд? Законопроєкт Зеленського не дає відповіді. Як цей суд буде формуватися, чи не буде переведення?

Тому треба чітко встановити, що в новий мають набиратися за конкурсом. Можуть зманіпулювати, Вища рада правосуддя може вирішити, щоб туди перевести суддів.

Ліквідація ОАСК не означає звільнення Вовка і компанії. Вони просто зараз будуть без можливості вирішувати справи, але будуть суддями, можуть далі отримувати свою зарплату, користуватися впливами. Треба вирішити питання їх звільнення.

Звільнення відбувається або через дисциплінарні провадження. "Плівок" Вовка з головою достатньо, щоб всіх фігурантів звільнити. Друге - кваліфікаційне оцінювання, яке більшість цих суддів не пройшли, блокували, не являлися. Вищої кваліфікаційної комісії зараз немає, а Вища рада правосуддя під Вовком. За таких умов зрозуміло, що Вовка не звільнять, може залишитись, перейти до нового суду", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАСК став символом тотальної корупції судової системи - нардеп

Наступним кроком має бути перезавантаження ВРП і формування незалежної ВККС, вважає юрист.

"Повноваження ОАСК - надмірні, їх потрібно перерозподілити. Наприклад, створити окремий суд, вищий адміністративний. За принципом і правилами набору Вищого антикорупційного. Куди взяти за підвищеними стандартами доброчесності, провести конкурс із міжнародниками. І передати в такий суд справи щодо центральних органів влади", - говорить Маселко.

Влада діє, як під тиском, каже експерт.

"Тиснуть міжнародники - починають щось робити, обіцяти Міжнародному валютному фонду, послам G7.

По ОАСКу Офіс президента два роки ігнорував проблеми, закривав очі на "плівки" НАБУ. І лише остання подія з горами кешу, коли показали схрон на 130 мільйонів гривень, стала останньою краплею. В ОП певно зрозуміли, що Вовк став настільки токсичним для рейтингу президента. Вирішили піти в радикальний спосіб. Можливо, зараз візьмуть турборежим.

Кожна влада - Янукович, Порошенко, всі намагалися мати не незалежний суд, в першу чергу ОАСК, а ручний. Всі мали домовленості з Вовком. Який був в Офісі Порошенка. Є дані, що ходив в Офіс, коли прийшов Зеленський. Те, що були загравання голови ОАСК з теперішньою владою - очевидно.

Певно, спершу подумали мати ручний суд Вовка, який буде підігравати. А за рахунок цього, той може робити в інших сферах все що завгодно.

Але Вовк сам себе перехитрив і став настільки токсичним, що переваги від ручного суду тепер є набагато меншими, ніж токсичність цього суду"

13 квітня президент вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва".

Законопроєкт планують розглянути до кінця квітня.

У вересні торік НАБУ опублікувало записи нібито розмов голови ОАСК Павла Вовка. "Треба захопити владу в цій ВРП", - йдеться в розмовах.

Бюро звинувачує голову суду у створенні злочинної організації, спробі захоплення державної влади.

6 квітня брата голови ОАСК та ще одного адвоката затримали детективи. Правоохоронці виявили понад $3,7 млн, €840 тис., 20 тис. фунтів, 230 тис. грн і 100 шекелів готівкою.

Брат Вовка працює у Службі зовнішньої розвідки, повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський два роки закривав очі на Вовка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі