четвер, 27 серпня 2009 18:15

У Стельмаха розповіли, як Тимошенко валить гривню

У Стельмаха розповіли, як Тимошенко валить гривню
Значний рівень бюджетного дефіциту є ризиком для стабільності курсу національної валюти.

Про це говориться в монетарному огляді Національного банку України за другий квартал, оприлюдненому на сайті відомства.

"Формування значного обсягу бюджетного дефіциту в умовах обмеженості реальних джерел його покриття є одним з істотних ризиків для макроекономічної стабільності, реалізація яких може позначитися і на стабільності грошової одиниці", - говориться в повідомленні.

НБУ нагадує, що в першому півріччі 2009 року дефіцит зведеного бюджету сформувався на рівні 13,264 млрд. грн.

У Нацбанку вважають, що на динаміку бюджетних показників негативно вплинула несприятлива ситуація в економіці: скорочення бази оподаткування (через погіршення прибутковості підприємств), падіння реальних грошових доходів населення і, відповідно, скорочення внутрішнього попиту призвело до зменшення дохідної частини зведеного бюджету в січні-червні 2009 року на 4% порівняно з відповідним показником минулого року.

У повідомленні Нацбанку також зазначається, що в другому кварталі уряд для фінансування внутрішніх витрат бюджету активно використовував кошти зі своїх валютних рахунків шляхом конвертації їх в гривню, загальний обсяг яких за цей період станови близько 1,3 млрд. дол.

Також зазначається, що Нацбанк в першому півріччі 2009 року здійснив операції з викупу державних облігацій на 20,2 млрд. грн.

Державний бюджет України за січень-липень зведено з дефіцитом 15,352 млрд. грн., зокрема, дефіцит загального фонду становив 17,877 млрд. грн. Дефіцит держбюджету за липень 2009 року збільшився майже на 44%, або майже на 5 млрд. грн., повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Стельмаха розповіли, як Тимошенко валить гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі