середа, 21 травня 2008 19:57

У Росії вважають підготовку до виводу ЧФ РФ провокацією і погрожують наслідками

Ініціатива української влади щодо припинення дії з 2017 року російсько-української угоди про Чорноморський флот ускладнить і без того напружені відносини між країнами, вважає лідер КПРФ Геннадій Зюганов. Голова комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Віктор Озеров вважає, що у разі ухвалення Україною закону про виведення ЧФ РФ Росія має право поставити питання про приналежність Криму і статус Севастополя.

"Я розцінюю це сьогоднішнє рішення РБНО як провокацію, яка матиме великі наслідки,", - сказав Зюганов.

Він відзначив, що останнім часом президент України Віктор Ющенко і його команда "грубо порушують положення російсько-українського Договору про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу".

"У цьому документі, термін дії якого закінчується в квітні майбутнього року, сторони зобов"язалися не робити ніяких дій, які б притісняли інтереси і безпеку кожної з держав. Проте зараз ми бачимо, що ініціатива РБНО повністю перекреслює постулати цього договору", - підкреслив Зюганов.

Він переконаний, що офіційний Київ останнім часом "відверто проводить антиросійську політику, потураючи американському глобалізму, і тим самим украй загострюючи відносини не тільки з Росією, але і в цілому ситуацію в Європі".

В зв"язку з цим, повідомив Зюганов, в другій половині червня в Києві Компартія Росії і Компартія України планують провести спільний пленум, на якому прийняти "програму спільних дій на захист державних інтересів громадян обох слов"янських країн проти "оранжевої чуми".

"У випадку, якщо Україна прийме закон про виведення військових формувань Чорноморського флоту РФ з місць його дислокації в травні 2017 року, Росія має право поставити питання про історичну приналежність Криму і статус Севастополя зі всіма наслідками з цього", - заявив Озеров.

Разом з тим, на його думку, до 2017 року часу ще достатньо.

"Упевнений, що на той час вже не буде президентом України пан Ющенко і прем"єром пані Тимошенко, і ухвалювати остаточне рішення з цього питання будуть абсолютно інші люди. Тому сьогодні це більше схоже на політичний піар, ніж на конкретний підхід", - вважає Озеров.

"На адресу керівництва нашої країни надходять численні звернення повернути Крим до складу Росії, і ми в зв"язку з цим можемо розглянути питання в такому аспекті, що Чорноморський флот є складовою частиною забезпечення оборони і безпеки нашої держави і ніхто не зможе змусити нас в односторонньому порядку, без вагомих на те підстав, розглянути питання про виведення наших баз", - заявив Озеров.

Нагадаємо, президент України Віктор Ющенко доручив уряду розробити законопроект про припинення з 2017 року дії міжнародних договорів про тимчасове перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

Також Кабмін повинен вжити протягом двомісячного терміну заходів для комплексної оцінки наслідків тимчасового перебування ЧФ Росії в Україні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вважають підготовку до виводу ЧФ РФ провокацією і погрожують наслідками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі