понеділок, 18 квітня 2011 09:18

У Росії натякнули, що газ для України може суттєво подорожчати

У Росії натякнули, що газ для України може суттєво подорожчати

Росія може істотно підвищити експортне мито на газ, який поставляється в Україну, якщо Київ відмовиться від приєднання до Митного союзу.

Такий висновок можна зробити зі слів секретаря МС Сергія Глазьєва, які він сказав в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна "Митний союз-це тільки перший етап інтеграції".

За його словами, на сьогоднішній день експортні мита на російський газ істотно поступаються нафтовим.

"Не забувайте, що у нас є інструмент експортних мит. Мито на газ сьогодні на порядок менше, ніж на нафту, якщо розглядати паливні еквіваленти, так що у нас ще є великий резерв його підвищення. І це збереже істотну різницю цін всередині МС і поза ним", - підкреслив політик.

При цьому Глазьєв зауважив, що навіть у разі згоди України на Митний союз, газ для нашої країни не буде поставлятися за внутрішньоросійськими цінами.

"Газпром" не може запропонувати Україні кращі умови формування ціни газу в порівнянні з іншими суб'єктами Митного союзу. Мова йде про постачання газу відповідно за досить розпливчастою формулою рівнодоходності, тобто до російської ціни додається транспортна складова. Як ця формула буде обчислюватися для України, буде вирішуватися під час візиту в Україну російського віце-прем'єра, уповноваженого вести відповідні переговори (В Україну 19 квітня прибуде віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін,-ред.)", - резюмував Глазьєв.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що в разі відмови від створення зони вільної торгівлі з ЄС Україна зможе отримувати російський газ за цінами РФ. У свою чергу, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що справедлива ціна на газ для нашої країни має становити 200 доларів за 1000 кубометрів.

"Зараз ціна на газ для Республіки Польща становить 320 доларів за 1 тис. кубометрів, для Німеччини - 330 дол. Якщо з цієї ціни відняти транспортну складову та деякі інші витрати, то справедлива ціна на газ для України, яка відповідає контрактам із західними партнерами, становитиме приблизно 200 дол. за 1 тис. кубометрів", - заявив прем'єр-міністр України.

Між тим, президент України Віктор Янукович заявляв, що пріоритетом для України є євроінтеграція.

Зараз ви читаєте новину «У Росії натякнули, що газ для України може суттєво подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі