четвер, 15 травня 2008 12:21

У п"ятницю Україна стане членом СОТ

Україна 16 травня стане 152-м членом Світової організації торгівлі, успішно завершивши багаторічний переговорний процес.

"Ця дата увійде до історії нашої країни як день, коли Україна була визнана міжнародною громадськістю повноправним членом світової економічної спільноти", - повідомляє в четвер прес-служба президента.

У повідомленні підкреслюється, що за 14 років переговорів Україна пройшла складний шлях економічних і структурних реформ, трансформації від адміністративно-планової до ринкової економіки, а також завершила двосторонні переговори з 52 країнами-членами СОТ, прийняла більше 50 необхідних для адаптації українського законодавства до вимог СОТ законів.

"Найбільш відчутний і важливий прорив в переговорному процесі досягнутий в 2005-2007 роках, коли Україна отримала статус країни з ринковою економікою з боку ЄС і США, була скасована поправка Джексона-Веніка, завершені переговори з важливими країнами-членами СОТ", - мовиться в документі.

У прес-службі відзначають, що членство у СОТ відкрило для України широкі можливості для прискорення розвитку національної економіки за рахунок створення стабільного конкурентного внутрішнього ринку, введення єдиних правил регулювання економічної діяльності.

СОТ створена в 1995 році. Робота організації направлена на розробку і підтримку системи юридичних норм міжнародної торгівлі. Членами СОТ є 152 країни, які здійснюють 97% світового торгового обороту. Ще близько 30 країн ведуть переговори про вступ до організації. Головні завдання СОТ - лібералізація міжнародної торгівлі, сприяння економічному зростанню і підвищенню добробуту людей.

Зараз ви читаєте новину «У п"ятницю Україна стане членом СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі