пʼятниця, 30 квітня 2010 13:11

У Кабміні почали говорити про федералізацію України

У Кабміні почали говорити про федералізацію України

Віце-прем'єр-міністр з питань регіональної політики Віктор Тихонов виступає за федералізацію України.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Газета 2000".

"Я переконаний прихильник ідеї децентралізації влади та федералізму. І я не самотній: наприкінці XIX - на початку ХХ ст. Михайло Драгоманов та Михайло Грушевський бачили Україну федерацією. У 1991-му під час перших виборів Президента двоє з чотирьох кандидатів - В'ячеслав Чорновіл і Володимир Гриньов - виступали за федеративний устрій. Тодішній Голова ВР Іван Плющ також публічно висловлювався за децентралізацію влади і федералізацію ", - підкреслив Тихонов.

Не вирішила проблем регіонального розвитку України та Конституція 1996-го, відзначає віце-прем'єр.

"Конституція 1996 році поставила крапку в цій дискусії і закріпила унітарний статус держави. Але в той же час багато питань територіальної організації держави не були вирішені. Практика показала, що існуюча модель не відповідає сучасним завданням. Скільки б ми не говорили про прагнення стати в один ряд з розвиненими країнами Європи, якщо не будемо нічого змінювати, то навряд чи досягнемо позитивних зрушень ", - резюмував він.

Також Тихонов підкреслив, що саме тому Президент Віктор Янукович поставив перед урядом стратегічну задачу щодо децентралізації влади.

"Напрацювання в даній сфері є, але це справа не одного місяця", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Зараз ви читаєте новину «У Кабміні почали говорити про федералізацію України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі