понеділок, 17 жовтня 2022 22:53

Спецтема: Війна Росії проти України

У Білому домі прокоментували російські ядерні навчання

У Білому домі прокоментували російські ядерні навчання
Росіян публічно і приватно попередили про наслідки, сказав Джон Кірбі. Фото: East News

Не видно ознак того, що президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін використає ядерну зброю у війні проти України.

Сполучені Штати Америки, як і щороку, уважно відстежують перебіг ядерних навчань російської армії. Про це сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі.

"Ці навчання росіяни проводять щорічно, щоб перевірити та оцінити свій стратегічний ядерний потенціал. Усе, що ми бачили на сьогоднішній день, говорить нам про те, що ці навчання будуть проводитися в межах того, як це робила Росія в минулому", – сказав Кірбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що чекатиме Росію у разі ядерного удару: чиновник НАТО відповів Reuters

За його словами, нема ознак, що в межах цих навчань або в іншому контексті Путін ухвалив рішення застосувати ядерну зброю чи зброю масового знищення в Україні.

Є різноманітні засоби, які США можуть використати, щоб стримати Росію від використання ядерної зброї.

"Ми вже публічно і приватно чітко дали зрозуміти росіянам, що якщо вони просунуться вперед зі зброєю масового знищення чи ядерною зброєю будь-якого розміру, це матиме серйозні наслідки для Росії, для Кремля. І це матиме наслідки в усьому регіоні. Знову ж таки, ми стежимо за цим дуже, дуже уважно. Ми не побачили нічого, що змусило б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування. Але знову ж таки, ми просто не бачили жодних ознак того, що це рішення було прийнято або що вони навіть готуються до можливості такого рішення", – заявив Кірбі.

17 жовтня НАТО розпочало щорічні ядерні навчання Steadfast Noon за участі 14 країн.

Навчання Альянсу збігаються в часі із щорічними ядерними навчаннями Росії "Гром". Їх проводять наприкінці жовтня.

Минулого місяця Путін заявив, що країни Заходу нібито влаштували "ядерний шантаж" Росії. І сказав, що РФ готова "використати всі наявні в себе засоби".

Погрози президента Росії не вплинуть на підтримку, яку надають Україні США, заявили в Пентагоні. Будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для РФ, сказали в Білому домі.

Зараз ви читаєте новину «У Білому домі прокоментували російські ядерні навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі