середа, 22 травня 2024 20:45

Трамп не добирає слів. Ймовірний кандидат у президенти США прославляв часи Гітлера

Трамп не добирає слів. Ймовірний кандидат у президенти США прославляв часи Гітлера
eastnews.ua

У США загострюються дискусії республіканців та демократів у Конгресі. Вірогідні кандидати від партій обмінялися незвичними звинуваченнями. Що відбувається і чому згадували нацистів, - розбиралася Gazeta.ua.

Альтернативне майбутнє

Ймовірний кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп оголосив про початок прийому передвиборчих пожертв у криптовалюті. Такий начебто прогресивний крок затьмарив відеоролик, у якому екс-президент порівняв Сполучені Штати Америки з "Третім Райхом". Згадка була побіжною. Він опублікував відеоролик, який скомпоновано з вигаданих газетних заголовків нібито з майбутнього, яким його бачить Трамп. Йдеться, про мир, розвиток економіки та вирішення питання мігрантів і про збільшення промислової міці "унаслідок створення Третього Райху" (Оригінал: "INDUSTRIAL STRENGTH SIGNIFICANTLY INCREASED... DRIVEN BY THE CREATION OF A UNIFIED REICH.").
Скандальне відео було у соцмережі Трампа Truth Social недовго, згодом воно зникло. Передвиборчий штаб екс-президента пояснив: матеріал записував і монтував зовсім не Трамп, а взагалі стороння особа з невідомого акаунта.

Хтось недогледів, а хтось підстеріг

Таке пояснення не задовільнило критиків, адже, хто б сторонній не "склепав" відео, розмістити його у трампівській соцмережі, та ще й від ймовірного кандидата у президенти, міг тільки співробітник штабу. Штабісти цього не відкидають, та пояснюють - недогледіли.
Першим вірогідного конкурента схопив за бороду чинний президент Джо Байден, коли назвав ці виправдання безглуздими: "Ми знаємо, шо Трамп особисто контролює свій обліковий запис у соцмережах, бо він багато разів цим вихвалявся".
Далі Байден сказав найдошкульніше: "Об'єднаний Рейх? Це мова Гітлера, а не Америки".
Утім, і конкуренти не дрімають, отже, і про Байдена подейкуть не зовсім добре. От, наприклад, конгресменка Марджорі Тейлор Грін заявила, що ФБР нібито за наказом чинного президента мало намір усунути його вірогідного суперника на виборах, себто, Трампа. За її версією, це мало статися під час обшуку у будинку Трампа, бо ті, хто його здійснював, мали при собі вогнепальну зброю (8 серпня 2022 року). У ФБР відповіли, що зброя у співробітників під час обшуку має бути за протоколом. Сам Трамп натякнув на Байдена як на замовника замаху, "тепер ми знаємо, що Байден є серйозною загрозою демократії".
Цікаво, що на момент обшуку Трампа у будинку не було.

У Конгресі штормить через Гаїті

Поки американці стежать за перипетіями цього скандалу та роблять прогнози щодо того, як пройдуть дебати між Байденом і Трампом із ведучим Ілоном Маском, в України до США є серйозні питання.


1. Дальність ураження американською зброєю. Офіційний Вашингтон у цьому продовжує обмежувати Київ. Позиція така - не стріляти по об'єктах на території країни-агресорки. Офіційний Київ неодноразово пояснював, що така тактика не призведе до прогресу на полі бою та збільшить кількість жертв, у тому числі, серед мирного населення.
22 травня прес-секретар Пентагону Патрік Райдер із посиланням на міністра оборони США Ллойда Остіна наголосив, "наша політика не змінилася". Але ця політика вже збурила Конгрес: Депутати Палати представників скерували до Остіна звернення, в якому просять зняти обмеження, оскільки обстріл російських з позицій під Харківською областю був би обороною. Власне, зазначають конгресмени, формально Штати більше допомагають Гаїті, ніж Україні.


2. Російські "заморожені" активи. 21 травня стало відомо, що Рада Європи передасть Україні доходи від активів Центробанку Росії, що може скласти 74 мільярди крон. Перші виплат, за даними Єврокомісії, планується здійснити у липні 2024 року. Очікується, що понад 90% коштів будуть спрямовані на військову підтримку. Але це м'яка пропозиція порівняно з планом США. Нагадаємо, Конгрес США наділив президента правом конфісковувати активи країни-агресорки, але Байден хоче, щоб це було консолідоване рішення. Остаточно з "мільярдами Путіна" Сполучені Штати та партнери мають визначитися на саміті G-7, тому навколо цього питання доcі тривають жорсткі дебати. Як повідомила амбасадорка України у США Оксана Маркарова, міністерка фінансів Сполучених Штатів Джанет Йєллен зазначила - тема російських активів буде ключовою на саміті.
Судячи з заяв Великої Британії та Нідерландів, вони залишають за собою право використати активи РФ, хоча Німеччина підтримала компромісний план США про використання для допомоги Україні доходів від активів у сумі 50 мільярдів доларів. Цим країни демонструють певну солідарність із позицією Держдепартаменту США, котрий офіційно заявив днями про намір скористатися правом конфіскації активів країни-агресорки на території Сполучених Штатів. На конфіскації російських активів наполягає і Київ, принаймні, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 21 травня.
Про те, що наміри у західних країн серйозні та Росія все одно втратить, свідчить пропозиція російського олігарха Михайла Фрідмана до Люксембургу виплатити йому 15 мільярдів 800 мільйонів доларів США компенсації за "заморожені" активи у ЄС.

Головне - це зброя

В Україні у пріоритеті - зброя. Секретар РНБО Олександр Литвиненко в інтерв'ю Financial Times наголосив, що обмеження США несправедливі, бо інакше неможливо запобігти новому наступу росіян на Україну. Можливо, припустив Литвиненко, ворог не прокинувся б так далеко і в Харківській області.
Вочевидь, голоси з України у США чують. А якщо недочувають, то позицію Києва озвучив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у телефонній розмові з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном 22 травня. Він детально поінформував його про ситуацію на фронті та наголосив на важливості посилення ППО сучасними західними системами.

Ролики та ролі

Дискусії поточного тижня свідчать, що, з одного боку, США входять у передвиборчу турбулентність, де скандал навколо недолугого ролика не лише може відвертати увагу від серйозніших проблем, але й упливати на їхнє вирішення. Зокрема, це чітко видно по колізіях навколо дальності використання американської зброї. З точки зору США, це сприятиме ескалації ситуації. З точки зору України - обмежить її навіть в обороні. Поза виборчою кампанією президент Сполучених Штатів був би більш сміливим у знятті обмежень, бо "прильоти" української зброї по російських цілях перехоплювали або й відвертали важливі операції ворога. Утім, доки Байден і Трамп лідирують у праймеріз у штатах (останній - Орегон), суперництво розгортається між ними і заяви екс-президента про швидке мирне врегулювання накладають свій відбиток і на політику чинного господаря Білого дому. Так, зняття обмежень Байденом миттєво матиме реакцію від Трампа, мовляв, він же ескалював ситуацію, хай тепер відповідає. Тому українським дипломатам та політикам доводиться діяти буквально як на мінному полі та знаходити інші шляхи посилення боєздатності. Бо, якщо вже не можна бити по території РФ, то збільшити кількість підготовки пілотів на F-16 Сполученим Штатам по силах.
Політична турбулентність у США тільки набирає обертів, хоча, судячи з результатів опитувань, близько половини виборців у низці штатів, як демократів, так і республіканців, непокояться через можливі заворушення. Занадто гострим і запеклим виявився початок кампанії. Дійшло до того, що Трамп вимагає від Байдена щоби той перед дебатами пройшов тест на наркотики.

Зараз ви читаєте новину «Трамп не добирає слів. Ймовірний кандидат у президенти США прославляв часи Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі