четвер, 12 червня 2014 17:30

Той з керівників, хто подасть руку Путіну — не ворог України — Матчук

Майже два місяці триває антитерористична операція на Донбасі. За цей час в Луганській та Донецькій областях лише за офіційними даними загинуло 210 людей. З них — двоє дітей.

"У будь-якому випадку конфлікт завершить переговорами. Питання в іншому: скільки до цього часу загине людей і на яких умовах буде укладено мир". Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив колишній нардеп Віктор Матчук.

Що потрібно робити українському керівництву, щоб навести порядок на Донбасі, в умовах агресії з боку Росії?

- Зараз відбувається напрацювання рішень або рішення на рівні вищого керівництва. І в цьому немає нічого поганого. Погано буде тільки тоді, коли це рішення буде напрацьовуватися довго, а в цей період не буде досягнуто ніякої проміжної домовленості про перемир'я. Бо зараз кожен день, кожна година — це потенційні жертви. Думати потрібно, готувати рішення потрібно, але це треба робити дуже швидко.

  Віктор Матчук
Віктор Матчук

Чи потрібне введення воєнного стану на Донбасі. Чи надалі нам потрібно залишатися в межах проведення АТО?

- В режимі АТО ми перебуваємо вже не один тиждень і навіть не один місяць. І що це нам дало? Завжди потрібно дивитися на результат: якщо він є, значить шлях правильний, якщо — ні, значить шлях хибний і потрібно шукати інший. Мені здається , що зараз якраз відбувається пошук інших шляхів: або перемир'я, або введення воєнного стану, або повномасштабна військова операція.

Що нам робити з кордонами, які легко перетинаються бойовиками із сусідньої держави, вільно їздить бронетехніка?

- Це найважливіше. Тоді, коли ведуть мову про локалізацію конфлікту і при цьому будують кордон між Харківською, Дніпропетровською, Херсонською областю з одного боку. А з іншого боку — Донецькою і Луганською областями, то це не локалізація конфлікту. Локалізація конфлікту — це в першу чергу нормальний кордон між Російською Федерацією і Україною на ділянці Луганської і Донецької областей. Цим кордоном ніхто не займається. І це мене дивує й бентежить. Чому не заблоковано кордон хоча б з повітря, якщо немає можливості швидко зробити це на землі. Тут є дуже багато запитань. Будемо сподіватися, що нове керівництво це швидко вирішить.

Чи реально вирішити конфлікт на Донбасі шляхом переговорів України з Росією?

- У будь-якому випадку конфлікт завершиться переговорами. Він не буде вічним. Всі конфлікти вирішуються тим, що люди сідають за стіл переговорів і домовляються. Питання в іншому: скільки до цього часу загине людей і на яких умовах буде укладено мир. Для нас має бути очевидно і зрозуміло: не можна ставити умови, що той з керівників країни, який сяде за стіл переговорів з Росією або який подасть руку Путіну — це ворог України. Це не ворог, це той, хто шукає мирного завершення в тому конфлікті, який не може тягнутися вічно. Без переговорів нічого не вирішиться.

Зараз ви читаєте новину «Той з керівників, хто подасть руку Путіну — не ворог України — Матчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі