середа, 24 вересня 2008 09:48

Томенко похвалився законом про перелік пам"яток культурної спадщини

Закон про перелік пам"яток культурної спадщини є серйозним кроком на підтримку української культури, наголосив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, коментуючи його ухвалення.

Як повідомили у прес-службі Томенка, на його переконання, ухвалений закон - один із найпринциповіших для підтримки української культури.

"Це надзвичайно серйозний крок, з одного боку, для того, щоб визначити чітку державну політику у сфері захисту пам"яток культури, з іншого – не допустити їх відчуження та подальшої приватизації", - зазначив Томенко.

Як відомо, на сьогодні діють норми закону про тимчасову заборону приватизації пам"яток культурної спадщини. Статус тимчасовості провокував місцеву владу до незаконного відчуження культурних пам"яток та приватизації багатьох об"єктів, а також до недостатнього вкладання коштів інвесторів.

"Законопроект про перелік пам`яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, погоджувався з усіма органами місцевого самоврядування. Тому, фактично, працівниками Міністерства культури і туризму була систематизована майже десятирічна робота фахівців галузі культури. Ми сьогодні проголосували за закон, де 2464 пам"ятки культури, історії, архітектури, монументального мистецтва тощо не просто залишаються під опікою держави, а й не підлягають приватизації", - зазначив Томенко.

На його думку, це дасть можливість тепер чітко зрозуміти, які об"єкти культурної спадщини повинна охороняти держава, виділяти кошти на їх підтримку, реставрацію тощо, а якими об"єктами має займатися місцеве самоврядування.

Віце-спікер відзначив також особливу важливість даного закону для Києва, де "активність" місцевої влади призвела до серйозного руйнування деяких пам"яток культури. "Тепер, коли цей закон проголосований і, я переконаний, буде підписаний Президентом, 331 об"єкт міста Києва та ще багато пам"яток культури по всій Україні захищені законодавством від руйнування, розкрадання чи приватизації", - зазначив Томенко. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Томенко похвалився законом про перелік пам"яток культурної спадщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі