середа, 20 червня 2018 18:29

Тимошенко побігла за президентським кріслом

Тимошенко побігла за президентським кріслом
Юлія Тимошенко поспішає, бо хоче закріпити статус фаворита, каже політолог Михайло Басараб. Фото: на форумі "Новий курс України" 15 червня

Колишня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко переживає, щоб встигнути. Це її останній похід за посадою президента.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Михайло Басараб.

"Поспіх з виборчою кампанією пов'язаний з бажанням закріпити статус фаворита. Щоб конкуренти, які ще вагаються, зрозуміли: Юля набирає обертів, її буде складно наздогнати.

Дати однозначний сигнал - йду. Мовляв, всі, хто думає голосувати за опозиційного кандидата, мали б орієнтуватися на Тимошенко.

Її форум організували на належному рівні. Але ми не почули чогось проривного. Так, були дуже неординарні пропозиції. Було і багато сумнівного, нереалістичного. Як то теза про перехід до парламентської республіки з канцлером. Виникає запитання: навіщо ти йдеш у президенти, якщо хочеш скасувати цю посаду? Дійство виглядало радше як піар-шоу. Основна увага приділялася не змісту промов, а декораціям.

Абсолютна більшість виборців, а тим більше виборців Тимошенко (мешканці невеликих міст, сіл, люди з низьким рівнем освіти), передусім сприймають картинку. Навряд чи далекі від політики пересічні українці переймаються сказаним ЮВ. Вони більше сприймають її харизму, комусь вона імпонує як жінка-політик.

Тимошенко завжди була політиком з високим антирейтингом. Мабуть із цим житиме до своєї політичної пенсії

Лідер "Батьківщини" завжди була політиком з високим антирейтингом. Мабуть із цим житиме до своєї політичної пенсії. У неї є своє електоральне ядро, прихильники які підуть за нею "у вогонь і воду". Але такий ресурс є обмеженим. Відповідно, обмеженим є її потенціал зростання кількості виборців. Тимошенко є політиком-популістом з електоральною стелею, яку ніколи не подолає. Як Олег Ляшко. Сумнівно, що за найкращих розкладів у першому турі зможе вистрибнути за 20-25%. Це її максимум з максимумів.

Щодо високого рівня недовіри, то усі політики його мають. Поки немає політиків з надвисоким рівнем суспільної лояльності. Найкращий показник у Анатолія Гриценка, але він теж має обмежений ресурс — 60% українців не будуть за нього голосувати за жодних обставин. Хоча це найкращий показник.

Якщо взяти усю десятку лідерів у рейтингах і нічого серйозно не поміняється, то швидше за все на наступних виборах українці знову обиратимуть менше зло. Такого, як у 2014 році не буде. Коли дві третини виборців йшли обирати Порошенка і дали йому високий аванс довіри. Цього разу українці обиратимуть із серйозним скрипом у серці. Знову ж таки, якщо все залишиться як зараз. Хоча можемо чекати несподіванок. Зараз часи дуже мінливі", - говорить Михайло Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко нагадав про Тимошенко-"бомжа"

15 червня Юлія Тимошенко провела форум у столичному виставковому центрі "КиївЕкспоПлаза". Там презентувала для обговорення програму "Новий курс України". Пропагувала перехід до парламентської форми правління на чолі з канцлером.

20 червня колишня прем'єр заявила, що балотуватиметься у президенти.

Вибори президента заплановані на 31 березня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко побігла за президентським кріслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі