вівторок, 19 серпня 2008 10:20

Тимошенко передумала вести Україну в НАТО

Тимошенко передумала вести Україну в НАТО
Учора у розпорядженні "Коммерсанту-Україна" опинився текст закона "Про внутрішню і зовнішню політику України на період до 2010 року", розроблений на доручення Кабміну міністерством економіки.

Крім того, у розпорядженні видання є копія протоколу узгодження позицій, в якому перераховані пропозиції всіх міністерств, - як враховані, так і залишені без уваги.

Перша частина документа визначає пріоритети розвитку економічної, соціальної, гуманітарної і правової сфер України. Більшість пунктів носять декларативний характер. Так, наприклад, уряд пропонує подолати бідність, сформувати середній клас, знизити рівень соціального розшарування.

Серед першочергових завдань у сфері нацбезпеки - "підтримка на відповідному рівні боєздатності, бойової і мобілізаційної готовності збройних сил і інших військових формувань", а також "завершення їх переходу до комплектування військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом". Таке формулювання було внесене по рекомендації Міноборони - в первинному варіанті тексту мова йшла лише про "прискорення" переходу армії на контрактну основу.

Найбільшої уваги заслуговує другий розділ документа, який визначає стратегічні пріоритети зовнішньої політики України. Головним напрямом для України повинна стати "подальша європейська і евроатлантична інтеграція".

У відносинах з Європейським союзом передбачається "поетапне всестороннє зближення" України до стандартів і законодавства ЄС, передбачений висновок з ЄС "нової посиленої угоди".

При цьому в первинному варіанті документа, розробленому Мінекономіки, пропонувалося укласти такий договір "на принципах взаємоузгодженого бачення довгострокової перспективи отримання Україною членства в Євросоюзі".

Примітно, що документ не передбачає активізації або розширення співпраці України з НАТО. Мова йде лише про "продовження практичної співпраці" з альянсом - зокрема, про участь України в миротворчих операціях та інформуванні громадськості про діяльність НАТО.

При цьому рекомендації МЗС конкретизувати цей пункт залишилися неврахованими - в останній редакції законопроекту не залишилося навіть згадки про ПДЧ.

Крім того, по протоколу узгодження позицій, після доопрацювання з останньої редакції документа був виключений пункт, що затверджує принципи побудови взаємин з іншими державами. У первинному варіанті передбачалося, що двосторонні відносини будуватимуться з урахуванням "статусу стратегічного партнерства, вимог добросусідства, взаємовигідного прагматизму і готовності враховувати на паритетних підставах законні інтереси України".

Що стосується Росії, то законопроект визначає лише збереження і зміцнення рівноправних і добросусідських відносин.

Слід зазначити, що в ході підготовки документа МЗС вніс пропозицію віднести до пріоритетів України "реальне наповнення задекларованих у Великому договорі з Російською Федерацією напрямів співпраці дієвими справами, які повинні стати предметом окремих конкретних угод".

Проте вона, як і пропозиція записати в число пріоритетів України "врегулювання заморожених конфліктів, перш за все в Придністров"ї", так і не була прийнята.

За матеріалом: Коммерсантъ-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко передумала вести Україну в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі