пʼятниця, 02 серпня 2024 22:28

Тактика Мадуро. Як втриматися при владі, коли довкола кажуть, що ти шахрай

Тактика Мадуро. Як втриматися при владі, коли довкола кажуть, що ти шахрай
Ніколас Мадуро критику у свою адресу називає спробою державного перевороту. Фото: eastnews.ua

Не озираючись на міжнародний осуд через фальсифікацію президентських виборів, чинний глава Венесуели Ніколас Мадуро намагається "дотиснути" питання своєї подальшої легітимності. Та так, що все обертається на новий геополітичний тренд.

Битва за цифру

1 серпня Сполучені Штати Америки офіційно визнали переможцем президентських виборів у Венесуелі кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса.

"Враховуючи неспростовні докази, США та, що більш важливо, венесуельському народу стає зрозуміло, що Едмундо Гонсалес Уррутія набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня", - констатував держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен.

Аналогічну позицію висловив Євросоюз. Головний дипломат Жозеп Боррель наголосив: венесуельська опозиція оприлюднила інші дані: з більш ніж 80% протоколів випливає перемога Едмундо Гонсалеса, причому з великим відривом від Ніколаса Мадуро (67% та 30% відповідно). ЄС не визнає результатів голосування, доки вони не будуть повністю й належним чином перевірені, заявив Боррель. Марія Мачадо зі старту піддала сумнівам дані від виборчої комісії (Національної виборчої ради – НВР, - Gazeta.ua), оскільки ця структура "під повним контролем Мадуро".

Хитрий опір Мадуро

Але складність ситуації полягає у тому, що обидва переможці венесуельських виборів вважають себе такими на підставі 80% бюлетенів.

За офіційними даними виборчої комісії, відрив Мадуро від Гонсалеса складає 7% (51 та 44% відповідно). Тому решта 20% бюлетенів мають вирішальне значення.

Опозиція вважає, що саме тому Ніколас Мадуро поспіхом оголошував свою перемогу. Якби були наведені підсумки підрахунку всіх 100% бюлетенів, картина, можливо, була б іншою. Як не дивно, масові заворушення зіграли на руку Мадуро, котрий у ході передвиборчої кампанії лякав "кровопролиттям" та "нестабільністю". Зіткнення протестувальників наприкінці липня 2024 року дали йому привід "закрутити гайки", чим Мадуро і скористався.

Чотири тактичні кроки

По-перше, він заявив про кібератаку, котра нібито завадила оприлюднити всі 100% бюлетенів. Далі звернувся до Китаю та до Росії, оскільки ці країни поспішали визнати переможцем саме його.

По-третє, контратакував опозицію, маючи формальні підстави - ті ж масові заворушення. За повідомленнями ЗМІ, виписані ордери на арешти Марії Мачадо та Едмундо Гонсалеса, котрі нині переховуються.

Нарешті - по-четверте, Мадуро звернувся до Верховного суду розслідувати спробу втрутитися у виборчу систему Венесуели, назвавши це "спробою державного перевороту".

Сполучені Штати у відповідь закликали венесуельські партії розпочати переговори про мирну передачу влади за умови підтримки цього процесу США.

Усі хочуть істини?

Марія Мачадо, котру не допустили до участі у виборах і яка через побоювання за своє життя ховається у посольстві Аргентини, хоч і є справжньою лідеркою венесуельської опозиції, та апелює до квитанцій, надрукованих виборчими машинами безпосередньо на дільницях після завершення голосування. До того ж вона аргументувала своє твердження результатами екзит-полів. Венесуельська влада ігнорує ці дані.

Натомість Ніколас Мадуро, нарікаючи на кібератаку, вимагає від Верховного суду аудиту виборів, з допитами учасників - кандидатів, партійних лідерів.

Конкуренція (не)легітимностей

Вочевидь, встановити справжні результати волевиявлення венесуельців неможливо. На даному етапі конкуренція між двома переможцями полягає у тому, кого визнає президентом Венесуели більше впливових країн світу. В Україні 2004 року подібну дилему вирішував Верховний суд, котрий і виніс рішення про так званий "третій тур". У Венесуелі зразка 2024 року, схоже, такого не передбачається, - Мадуро заявив, що виконає вердикт ВС.

"Це не є незалежна оцінка, бо ВС призначається урядом", - заявила керівниця делегації спостерігачів на виборах у Венесуелі від Центру Картера Дженні Лінкольн.

У США звертають увагу - венесуельський Верховний суд після реформи повністю підконтрольний Мадуро. Телеканал СNN з посиланням на інформовані джерела стверджує, що у понеділок, 29 липня, Ніколас Мадуро обіцяв представнику Бразилії Селсу Аморімо у середу опублікувати всі дані по голосуванню. Звернувшись до ВС, він не лише порушив домовленість, але й пообіцяв підняти революцію проти "північноамериканського імперіалізму". З іншого боку, і США не сказали твердо, що новим президентом Венесуели є саме Гуайдо. Таке твердження могло б бути розцінене як втручання у внутрішні справи країни, але така непевність грає проти опозиції.

Владу не віддасть

Отже, Ніколас Мадуро готовий повторити сценарій 2018 року, коли США, Австралія, Ізраїль, ЄС та низка держав визнали переможцем Хуана Гуайдо. За Мадуро висловилися Куба, Мексика, Болівія, Нікарагуа, Сальвадор, Іран, Туреччина, Китай, Куба, Росія та ПАР. Через недовіру до виборів 2018 року США наклали на Венесуелу санкції, але з часом Мадуро вдалося покращити ситуацію і він утримав владу.

Мадуро готується до зовнішньої часткової ізоляції

Цьогоріч сценарій повторився, щоправда, Венесуела поспішно розірвала дипломатичні стосунки з Панамою, Перу, Аргентиною, Домініканською республікою, Чилі, Коста-Рікою та Уругваєм.

Відтак Мадуро готується до зовнішньої часткової ізоляції на тлі боротьби за владу. Щоправда, 2024 року політичний пасьянс у Венесуелі більше схожий на білоруський сценарій з президенткою Білорусі в екзилі Світланою Тихановською. А це підвищує залежність Мадуро від зовнішніх спільників, зокрема, від Росії та від Китаю.

Вирішальні багнети

Парадоксально, але він це розуміє і намагається звільнитися від такої залежності. Мадуро у соцмережі Х висловив готовність до діалогу, "якщо уряд США готовий поважати суверенітет і припинити погрожувати Венесуелі". Після заяви Блінкена Мадуро, як каже видання The Washington Post, занепокоєний, адже сподівався на виконання домовленостей минулого року, досягнутих у Катарі: пом'якшення санкцій у разі конкурентних виборів. Мадуро вже навав Гонсалеса "Гуайдо 2.0". Вочевидь, він вважає допуск міжнародних спостерігачів достатньою ознакою конкурентності виборів.

У 2018 році Хуан Гуайдо намагався залучити на свій бік армію, але зазнав поразки. Більшість впливових військових залишилися вірними Мадуро. У 2024 року вони знову показали свою силу і вагу під час масових заворушень. Але Мадуро явно не бажає ставати їхньою маріонеткою.

Усе в руках і в ногах

Як розвиватиметься ситуація надалі, залежить від Ніколаса Мадуро. Якщо йому вдасться придушити протести без жертв та великої кількості політичних ув'язнених, він залишиться президентом Венесуели. Якщо ж його оточення втратить контроль над процесами у країні, можливий компроміс як результат переговорів - вважає головний експерт з питань вивчення Росії Українського інституту майбутнього Ітар Тишкевич.

На його думку, перемога протестувальників також ймовірна якщо Мадуро влаштує масові репресії та ситуація в країні вийде з-під його контролю. Мадуро.

"Опозиція продемонструє здатність до самоорганізації та договороздатність. Тоді народ Венесуели привітають з перемогою демократії", - наголосив експерт. Водночас, за словами експерта, зовнішні чинники працюють на користь Мадуро, і нафта - лише один з них.

Малоймовірні сценарії

Насправді варіантів ще більше. Ніколас Мадуро, теоретично, може загострити прикордонний конфлікт з Гаяною через багатий на нафтові поклади регіон Ессекібо. Мадуро навіть провів там референдум із результатами на користь анексії території, але у грудні 2023 року домовився з владою Гаяни про мирне розв'язання цієї територіальної суперечки. Ескалація в регіоні посилить позиції як самого Мадуро, так і військових, відданих йому. Але чи припаде це до смаку Путіну? За деякими повідомленнями, під час протестів у Венесуелі були помічені колишні "вагнерівці".

Не швидко і не гостро

Для України буде вигідним варіант, за якого країна-агресорка не матиме можливості отримувати надприбутки від "сірої" торгівлі венесуельською нафтою. Він можливий або за перемоги опозиції, коли пом'якшення санкцій виведе нафтотрейдінг "у білу зону", або за тотальної ізоляції Венесуели, що неможливо. Підставами сподіватися на компроміс є явне намагання основних зацікавлених політичних лідерів утримуватися від занадто різких заяв. За такої тактики, найгостріші репліки Мадуро підвисають у вакуумі та є очевидно "притягнутими за вуха", що не додає балів тому, хто вважає себе переможцем конкурентних президентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Тактика Мадуро. Як втриматися при владі, коли довкола кажуть, що ти шахрай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі