неділя, 03 червня 2012 09:04

"Такі закони хочуть не для того, щоб захистити російську, а щоб мати право не знати української"

"Такі закони хочуть не для того, щоб захистити російську, а щоб мати право не знати української"
Нині ж російська достатньо поширена в медіа-просторі, кіно, інтернеті, наголошує Лявон Барщевський Фото: ea-ua.info

Білоруський філолог і громадський діяч Лявон Барщевський вважає, що "російськомовним" українцям закон про мови дозволить не знати української. Про це він заявив у новому номері журналу "Країна".

"Аргументи про те, що одномовність порушує права російськомовних, ми чули 1993–1994 року. Вони такі самі, як у вас. Але тоді ми мали лише два-три канали телебачення, не було інтернету. Нині ж російська достатньо поширена в медіа-просторі, кіно, інтернеті. Людина не може почуватися дискримінованою в таких умовах. Що ж до мови спілкування з чиновниками, то такі контакти дуже мало часу займають у житті пересічного громадянина. Він зустрічається з владою раз-двічі на рік. Хіба він не може написати українською заяву або заповнити бланк?", - наголосив експерт.

Законопроект "Про основи державної мовної політики" розглядали 24 травня у Верховні Раді. Його норми фактично дозволяють запровадити російську мову другою державною. Автори законопроекту – "регіонали" Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Під час його розгляду зчинилася бійка між депутатами більшості та опозиції. "Бютівцю" Миколі Петруку проломили череп, Вадиму Колесніченку порвали сорочку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський телеканал назвав Верховну Раду ірландським пабом

"Такі закони хочуть не для того, щоб захистити російську, а щоб мати право не знати української. Так само трапилося в Білорусі. Більшість білоруських чиновників не володіють жодною мовою – білоруську вивчати облишили, а російської до пуття не знають. Якщо написати заяву чи звернення білоруською, тобі дадуть відповідь лише російською", - наголосив Барщевський.

Думки інших експертів щодо "мовного" закону читайте у журналі "Країна" № 21 (124) за 31 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Такі закони хочуть не для того, щоб захистити російську, а щоб мати право не знати української"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі