четвер, 20 січня 2022 09:49

"Суперечка на тлі загрози Росії": як справу проти Порошенка оцінюють виборці

"Суперечка на тлі загрози Росії": як справу проти Порошенка оцінюють виборці
"Єдиний правильний шлях для влади у справі проти Петра Порошенка – діяти по закону", говорить політолог Віктор Таран. Фото: Reuters

Дії глави держави Володимира Зеленського у справі проти п'ятого президента Петра Порошенка частина виборців оцінює як небезпечну суперечку на тлі ймовірного широкомасштабного вторгнення Росії. Натомість інші – як виконання його обіцянки. Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

"Виборці Зеленського сподівалися, що той виконає обіцянку й посадить Порошенка. Рішення суду для них – зрада. Прихильники п'ятого президента навпаки окрилені, відчувають перемогу. Є також третя група - дивляться на ці розборки й кажуть: "Коли ви заспокоїтеся? Треба про країну думати". Їх не цікавить, хто перший почав. Сподіваються, що це закінчиться і всі почнуть укріплювати обороноздатність країни. Усе це може відбитися на найближчих рейтингах – принаймні на два-три відсотки", – каже Таран.

В очах міжнародної спільноти справа має вигляд, ніби Зеленський намагається розправитися з опозицією, користуючись владою, наголошує Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Беркут вернувся. Забули, як на колінах повзали?": що відбувається під Печерським райсудом – фото

"Перший доказ цьому – про це говорив колишній президент ЄС Дональд Туск. Зазначив, що Зеленським рухала ненависть, коли він говорив про Порошенка. По-друге, на Заході також не бачать юридичних підстав для справи. По-третє, усе це відбувається на тлі ймовірного широкомасштабного російського вторгнення. А влада намагається знищити опозицію замість того, щоб готуватися. Для європейців Порошенко, Турчинов – це влада, яка боролася з Росією з 2014-го року. А до влади Зеленського та його голови Офіса Андрія Єрмака багато питань, особливо на тлі справи "вагнерівців", – розповідає Таран.

Єдиний правильний шлях для влади у справі проти Петра Порошенка – діяти за законом, говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І щоб що це все було?" – суд з Порошенком знову сколихнув мережі

"Саме це і є правова держава, за яку українці вісім років тому виходили на Майдан. Правоохоронні органи, які мають діяти законно, перебувають під тотальним контролем Зеленського. Якщо хтось порушує закон, то карати треба всіх однаково. Незалежно від прізвищ. А в нас вибіркове правосуддя. Те, що в нас відбувається, – це зловживання правом. Зеленський має почати бути тим президентом, якого обирали люди. Він має робити ті реформи, які обіцяв. Щоб якщо й не переобратися на другий термін, а залишитися в історії", – наголошує Таран.

П'ятого президента Петра Порошенка підозрюють у державній зраді, заявили раніше в Державному бюро розслідувань. У "Європейській солідарності" ці звинувачення назвали "фарсом".

6 січня Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно Петра Порошенка. Суддю Віту Бортницьку, яка ухвалила це рішення, внесли до бази сайту "Миротворець".

19 січня у Печерському райсуді прийняли рішення відпустити Петра Порошенка під особисте зобов'язання. Також він має здати свої паспорти, прибувати до слідчого й суду на першу вимогу, повідомляти про зміну адреси проживання та не виїжджати з Києва й області без повідомлення.

Зараз ви читаєте новину «"Суперечка на тлі загрози Росії": як справу проти Порошенка оцінюють виборці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі