четвер, 30 жовтня 2008 08:55

Шуфрич: "Балога далекий від русинів, як Земля від зірок"

Шуфрич: "Балога далекий від русинів, як Земля від зірок"

Питання русинів потрібно вирішувати, це безумовно. Сьогодні не можна закривати очі на те, що така проблема існує. Якщо ми сьогодні визнаємо лемків, гуцулів, то потрібно визначитися і з русинами.

Таку думку висловив народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич.

Коментуючи заяву русинів, що вони готові самостійно проголошувати свою державність, політик відзначив: "Що стосується питання про зміну територіального устрою або зміну якості певної території, то ця процедура чітко виписана в Конституції України і по-іншому діяти не можна".

Він також відкинув звинувачення на адресу глави Секретаріату Віктора Балоги, якому приписують сприяння проведенню з"їзду русинів.

"Я багато в чому можу звинувачувати Балогу, але думаю, що коли проходив їхній з"їзд, то Балога просто десь спав і навіть уявлення не мав про те, що таке відбулося. Балога такий далекий від справжніх русинів, як наша земля від зірок. Отже нічого приписувати Віктору Балозі зв"язок із проведенням з"їзду русинів, йому є що приписати окрім цього", - відзначив він.

За його словами, "інша справа, що якщо комусь хочеться, після того, як нам вдалося врегулювати питання в Криму, спровокувати таке ж протистояння в Закарпатті, то це дуже небезпечний дзвінок".

Нестор Шуфрич також відзначив, що кожна людина в Україні має право висловлювати свою особисту думку і в діях русинів до сепаратизму ще далеко, бо питання, яке було підняте русинами про автономію, - це ще не сепаратизм.

"Це зміна територіального статусу в рамках держави. Але навіть такі процеси повинні відповідати Конституції України", - додав політик.

25 жовтня у м. Мукачеве (Закарпатська обл.) делегати II Європейського конгресу підкарпатських русинів оголосили про відтворення русинської державності, проголосили створення республіки в статусі від 22 листопада 1938 р., обрали державний виконавчий уряд і склали "Акт проголошення русинської державності".

Русини готові самостійно проголошувати свою державність.

Вчора голова Сойму Підкарпатських русинів протоієрей Дмитро Сидір на прес-конференції в Ужгороді сказав, що назви "Україна" з наукової точки зору не існує.

За його словами, Україна - це антинаукова назва, швидше політичний міф.

"Вона не може нам щось диктувати, бо ми (русини. - ред.) святкуємо 90-річчя, а Україні тільки 17 років", - заявив він, повідомляє ІнтерМедіа консалтинг.

Зараз ви читаєте новину «Шуфрич: "Балога далекий від русинів, як Земля від зірок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі