понеділок, 29 жовтня 2007 09:06

Суд не дав Станік повернутися до Конституційного Суду

Київський апеляційний суд скасував рішення Шевченківського районного суду про поновлення Сюзанни Станік на посаді судді Конституційного Суду і перенаправив справу в окружний адміністративний суд Києва.

Таке рішення суд прийняв на слуханнях даної справи у п"ятницю, про що стало відомо газеті "Комерсант-Україна".

Таким чином, суд задовольнив позов секретаріату президента.

Підставою для такого рішення стала помилка, допущена Станік при подачі первинного позову, – юристи секретаріату президента довели, що вона не мала права звертатися в Шевченківський райсуд, оскільки зареєстрована в Печерському районі Києва.

Як пояснив керівник служби СП з представлення в суді інтересів президента Руслан Кирилюк, для звернення в Шевченківський суд Станік "надала угоду про безкоштовне наймання квартири в Шевченківському районі у свого родича – здається, у сина".

Однак ця угода не була зареєстрована у виконкомі райради, як того вимагає законодавство, а в паспорті Станік був відсутній необхідний запис про реєстрацію.

"Очевидно, історія про "наймання квартири" надумана. Вона штучно змінила підсудність для того, щоб справа розглядалася саме в Шевченківському суді", - заявив Кирилюк.

Суд вирішив, що аргументи секретаріату президента є переконливими. Повторне слухання має відбутися в окружному адміністративному суді Києва.

На початку травня президент Віктор Ющенко звільнив суддів КС Валерія Пшеничного, Володимира Іващенка і Станік з формулюванням "за порушення присяги".

Через півтора місяці Пшеничний та Іващенко написали заяви про відставку, після чого Ющенко повторно підписав укази про їхнє звільнення "за власним бажанням".

Станік оскаржила указ президента в судовому порядку. Шевченківський районний суд Києва задовольнив її позов, зобов"язавши президента поновити суддю КС на посаді.

Зведення про оскарження рішення Шевченківського суду СП не оприлюднював. Про призначене на п"ятницю слухання справи в апеляційній інстанції "Комерсант" дізнався в день слухання.

Рішення апеляційного суду, винесене в п"ятницю, може бути оскаржене у Вищому адміністративному суді. Однак у секретаріаті президента упевнені, що у Станік немає шансів повернутися на роботу в КС, оскільки в Адміністративному кодексі процедура оскарження указів президента відсутня.

"Рішення президента про звільнення Станік було однозначно законним, і ми можемо довести, що вона дійсно порушила присягу", - підкреслив заступник голови СП Ігор Пукшин, зазначивши, що після рішення Шевченківського суду Станік не брала участі в роботі КС, і скасування цього рішення не впливає на легітимність рішень КС, прийнятих у цей період.

Зараз ви читаєте новину «Суд не дав Станік повернутися до Конституційного Суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі