пʼятниця, 06 березня 2015 08:13

США заблокували рахунки в банках друзів Путіна

США заблокували рахунки в банках друзів Путіна
AFP

Американська влада заблокувала в США активи двох банків "друзів Путіна" на загальну суму близько 640 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на дані Мінфіну.

Газета стверджує, що під удар потрапили банк "Росія", заснований Юрієм Ковальчуком, і СМП-Банк братів Ротенбергов.

Ці банки виявилися в числі перших російських компаній, що потрапили в американський чорний список. Після введення санкцій, під які підпали Юрій Ковальчук, Геннадій Тимченко, Аркадій і Борис Ротенберг, Володимир Путін мінімум двічі говорив публічно, що пишається дружбою з ними.

WSJ отримала дані про розміри блокованих коштів, направивши запит у міністерство фінансів. Відповідно до публікації, найбільше постраждав банк "Росія", де було заморожено 572 мільйонів доларів. За оцінкою видання, це близько 10% усіх його активів за даними на 2013 рік, але з урахуванням нинішнього валютного курсу. В СМП-Банку блоковані 65 млн доларів - це близько 2% активів.

Також згадується, що на рахунку Paypal, що належить Луганській народній республіці, Мінфін США заморозив 637 доларів.

Обидва банки входять в список російських підприємств і фінансових установ, щодо яких США ввели економічні санкції. Засновника і головного акціонера банку "Росія" Юрія Ковальчука WSJ називає передбачуваним "гаманцем" пана Путіна. Після того, як банк потрапив у чорний список, президент Росії велів перераховувати туди свою зарплату, туди ж стали переводити фінанси деяких держкорпорацій. Це, втім, не вберегло банк від відтоку клієнтів: за підсумками 2014 він став одним з лідерів по скороченню депозитів.

Каральні заходи також діють проти Ощадбанку, Банку Москви, Газпромбанку, Россельхозбанка, Зовнішекономбанку, ВТБ і ряду оборонних підприємств. Серед нафтогазових компаній під режим санкцій потрапили "Газпром", "Газпром нафта", "ЛУКОЙЛ", "Сургутнефтегаз" і "Роснефть". Їм американські компанії не мають право продавати товари, послуги та технології, необхідні для видобутку нафти на глибоководних ділянках, арктичному шельфі або в сланцевих пластах.

WSJ у своїй статті зазначає, що хоча санкції і наблизили скочування російської економіки в рецесію, політична мета, а саме зміна політики РФ щодо України, досягнута не була. Фінансовий вплив видання також називає "обмеженим" з урахуванням "величезних статків", які сколотили потраплені під санкції люди з "близького кола" Путіна.

Зараз ви читаєте новину «США заблокували рахунки в банках друзів Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі