середа, 02 березня 2011 08:53

США направили додаткові кораблі в Лівію і півтори тисячі піхоти

США направили додаткові кораблі в Лівію і півтори тисячі піхоти

Вашингтон направив додаткові кораблі в район Середземномор'я у зв'язку з погіршенням ситуації навколо Лівії.

Про це повідомив у вівторок на брифінгу в Пентагоні міністр оборони США Роберт Гейтс.

"Я направив кілька військово-морських суден в район Середземномор'я, щоб мати всі можливості для дій у разі надзвичайних обставин", - сказав журналістам Гейтс.

За його словами, США мають намір використовувати в регіоні 1400 військовослужбовців морської піхоти з Афганістану, і 400 з них вже розміщені на одному з кораблів, що знаходяться в регіоні.

Разом з тим, він нагадав, що резолюція Ради безпеки ООН не дає права використовувати військову силу стосовно подій в Лівії, а в НАТО і в ООН немає єдності з цього питання.

Він зазначив, що США розглядають різні варіанти дій і планують свою політику на випадок надзвичайних обставин таким чином, щоб у президента було якомога більше можливостей для вибору.

"Усі варіанти крім надання гуманітарної допомоги є дуже складними і, якщо буде потрібно висувати додаткові військові сили, слід прораховувати, якими будуть наслідки для Афганістану і Перської затоки", - зазначив Гейтс.

"Ми дуже обережні у відношенні можливого використання сили у ще одній країні Близького Сходу", - підкреслив глава Пентагону.

Оцінюючи події в регіоні, Гейтс сказав, що дивиться з оптимізмом у майбутнє.

Він вважає повстання в країнах Північної Африки значним ударом по інтересах "Аль-Каїди".

"Люди в регіоні спростували тезу "Аль-Каїди" про те, що тероризм - єдиний спосіб позбутися від диктатур", - зазначив американський міністр.

Він визнав, що будуть потрібні місяці й роки перш, ніж процес змін зміцниться, і ці країни підійдуть до надійної стійкої демократії.

Як повідомлялося раніше, американський авіаносець "Ентерпрайз", що брав участь у місії з протидії морському піратству біля берегів Сомалі, взяв курс на Лівію.

Зараз ви читаєте новину «США направили додаткові кораблі в Лівію і півтори тисячі піхоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі