пʼятниця, 11 листопада 2022 01:29

Спецтема: Війна Росії проти України

США чекають від Росії сигналів щодо мирних переговорів

США чекають від Росії сигналів щодо мирних переговорів
Нед Прайс заявив, що США чекають від Росії сигналів щодо переговорів. Фото: DW

Сполучені штати чекають від Росії чітких сигналів про готовність до серйозних переговорів для встановлення миру в Україні.

Водночас США не тиснуть на Київ щодо перемовин, заявили представник Дердепартаменту США Нед Прайс та радник президента з питань нацбезпеки Джейк Салліван на брифінгу.

"Ми бачимо з боку України готовність до переговорів. Разом з тим, ми чекаємо, що влада Росії підкріпить справами свої епізодичні заяви про мир в Україні", – сказав Прайс.

Салліван заявив, що офіційний Вашингтон не чинить жодного тиску на Україну щодо проведення переговорів з Росією, натомість забезпечує фізичну підтримку у вигляді оборонної допомоги.

США проводять консультації з Україною та демонструють свою підтримку у вигляді військової допомоги.

"Ми керуємося дуже простим принципом: нічого про Україну без України. Зрештою, Україна має ухвалювати рішення щодо свого дипломатичного курсу", – сказав Салліван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не збирається завершувати війну – Bloomberg

Він додав, що США допомагатимуть Україні посилювати позиції на полі бою, "щоб коли і якщо виникне можливість для дипломатії, вони мали найліпші позиції за столом переговорів".

Водночас Салліван не відповів, коли такі переговори можуть відбутися.

"Зараз українці зосереджені на захисті своєї критично важливої інфраструктури від варварських атак, які вбивають мирних жителів і шкодять базовому функціонуванню економіки. Крім того, вони намагаються повернути свої території", – констатував радник президента США.

Проти тиску на Україну щодо переговорів з Росією виступили міністр оборони Британії Бен Воллес, міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Вони кажуть, що західні держави повинні допомогти Україні боротися за своє право вибору.

Зараз ви читаєте новину «США чекають від Росії сигналів щодо мирних переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі