субота, 04 вересня 2010 16:31

Справа про отруєння Ющенка: слідство вийшло на "в"єтнамську" версію

Справа про отруєння Ющенка: слідство вийшло на "в"єтнамську" версію

У справі про отруєння Віктора Ющенка (на час отруєння - у 2004 році - він був кандидатом в президенти) розглядають версії псевдоотруєння й ввезення діоксину з Південно-Східної Азії.

Як повідомила газета "Сегодня" з посиланням на джерело в ГПУ, останнім часом у справі не проводилося жодних слідчих дій, і заступник генпрокурора Ренат Кузьмін наказав відпрацьовувати всі версії заново.

"Одна з них - псевдоотруєння, інша виводить слідство на "в"єтнамську" версію - що діоксин нібито був ввезений з Південно-Східної Азії, зокрема, з Ханоя, де є підприємство з його виробництва", - розповіло джерело.

За його словами, відповідні доручення щодо перевірки цього факту вже надали українському посольству у В"єтнамі.

Обставини отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка в 2004 році досі викликають багато різних думок. Так, глава Тимчасової слідчої комісії Верховної ради з розслідування інциденту Володимир Сівкович заявив, що отруєння було сфальсифіковане. Утім, це заперечували представники Ющенка, зокрема його лікар, - за даними аналізів, політика отруїли діоксином.

Сам Ющенко неодноразово заявляв, що його отруйники зараз перебувають у Росії, і під час свого перебування на посаді глави держави звернувся до РФ із проханням видати цих людей Україні.

За версією слідства, Ющенко був отруєний 5 вересня 2004 року на дачі тодішнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Як переконаний один із авторів "касетного скандалу", екс-майор Управління держохорони Микола Мельниченко, "потрібно допитати Ющенка, щоб той дав щиросердні зізнання про мотивації людей, які за цим стояли, якщо отруєння, звичайно, було".

"Не думаю, що до "діоксинової історії" причетний Сацюк. Ми зустрічалися з ним у Москві за кілька днів до нещасливої вечері на його дачі, і навіть натяку на якісь злочинні посягання я не відчув. А ось навіщо в Австрію, куди був екстрено госпіталізований Ющенко, прилітали американські військові лікарі зі спецназу і чим там займалися, - загадка", - зазначив Мельниченко.

Зараз ви читаєте новину «Справа про отруєння Ющенка: слідство вийшло на "в"єтнамську" версію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі