пʼятниця, 11 січня 2008 10:19

Сьогодні в Україні почалися виплати вкладів Ощадбанку СРСР

11 січня в Україні почали видавати вклади за боргами Ощадбанку СРСР. 10 січня Ощадбанк отримав перший транш на виплати у розмірі 198,2 млн доларів для проведення виплат громадянам.

Крім того, Кабмін доручив Державному Ощадному банку України завершити передбачені на 2008 рік виплати компенсацій за знеціненими вкладами в колишньому Ощадбанку СРСР до 25 грудня.

Як повідомлялося, раніше Кабінет міністрів прийняв постанову про порядок перерахування коштів держбюджету на рахунок Ощадбанку для здійснення компенсаційних виплат.

Залишок коштів, що надійшли на рахунки Ощадбанку, але не використані до 25 грудня, має бути перерахований до державного бюджету в останній робочий день 2008 року.

Постанова Кабміну передбачає виплату в 2008 році компенсацій за знеціненими вкладами на загальну суму 6 млрд гривень, зокрема безпосередньо самим вкладникам – 5,76 млрд гривень, а також спадкоємцям померлих вкладників – на суму 0,24 млрд гривень.

Сума 5,76 млрд гривень буде спрямована на виплати компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, а також на виплати компенсацій за облігаціями державної цільової безпроцентної позики 1990 року, сертифікатами Ощадбанку СРСР, державними казначейськими зобов"язаннями СРСР, придбаним на території Української РСР в обсязі до 1 тис. гривень на 1 вкладника.

Сума 230 млн гривень буде спрямована на виплати компенсацій спадкоємцям вкладників, померлих у 2005-2008 роках з розрахунку до 500 гривень на одного вкладника.

Сума 10 млн гривень буде спрямована на виплати компенсацій спадкоємцям осіб, що мали страхові внески і померли в 2005-2008 роках з розрахунку до 500 гривень на одного вкладника.

Компенсації можуть виплачуватись у готівковій і безготівковій формі в національній або іноземній валюті з можливістю зарахування коштів за бажанням вкладників на депозитні рахунки.

Юлія Тимошенко обіцяє через місяць затвердження Кабінетом Міністрів порядку оплати товарів і послуг у рахунок компенсації знецінених вкладів у колишньому Ощадбанку СРСР.

Тимошенко запевнила, що піде з посади голови уряду, якщо за два роки їй не вдасться повернути громадянам їхні заощадження в Ощадбанку СРСР.

Натомість, деякі експерти вважають, що термінова виплата внесків Ощадбанку СРСР може знищити українську економіку.

За матеріалом: Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні в Україні почалися виплати вкладів Ощадбанку СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі