пʼятниця, 11 січня 2008 07:07

Радянські вклади виплачуватимуть цілий рік

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Адміністраторка з формування реєстру вкладників Єлизавета Олександрівна приймає заяви вкладників Ощадбанку СРСР у столичному відділенні на вул. Хорива, 27
Адміністраторка з формування реєстру вкладників Єлизавета Олександрівна приймає заяви вкладників Ощадбанку СРСР у столичному відділенні на вул. Хорива, 27

Ощадбанк України починає виплачувати гроші вкладникам Ощадбанку СРСР. Із 8 січня реєструють ощадкнижки громадян, вклади яких були заморожені 1992 року. Перші гроші люди отримають уже в п"ятницю.

Для реєстрації необхідно заповнити в банку заяву, принести ксерокопію паспорта, ідентифікаційного коду та ощадкнижку. Якщо вона втрачена, відкривають інший рахунок, на який переведуть гроші й видадуть нову книжку. За три дні після реєстрації гроші надійдуть вкладникові на рахунок. Їх можна зняти, покласти на депозит під 13,5% річних у гривнях або під 9,5% у валюті. Людям, які зберігали на одній ощадкнижці менше тисячі рублів, повернуть всю суму. Тим, хто більше, — лише тисячу гривень. Як повертатимуть решту, уряд ще не вирішив.

— Якщо в когось більше тисячі, вкладники отримають першу виплату, а далі ми справу продовжимо, — запевняє 47-річна прем"єрка Юлія Тимошенко. — Цим залишком можна буде погасити житлово-комунальні борги чи сплатити за навчання дітей.

За безкоштовним телефоном "гарячої лінії" 8(800) 501 34 10 та в регіональних управліннях банку в обласних центрах щодня, окрім вихідних, можна отримати відповіді на всі запитання. Юлія Тимошенко заявила, що особисто телефонувала і протягом години не дочекалася відповіді. Прем"єрка доручила відкрити 50-канальну лінію. "ГПУ" додзвонилася за годину.

— Гроші виплачуватимуть за місцем реєстрації рахунку. Але якщо ви живете в іншому місті, його можуть перевести туди, — пояснює оператор. — Реєструватися можна цілий рік. Стільки часу повертатимуть гроші.

Із першого дня реєстрації вкладників у відділеннях Ощадбанку  — черги. Інколи через тисняву людей просять вийти на вулицю і запускають по кілька осіб. У відділенні Ощадбанку на Хрещатику в Києві першого дня реєстрації до сьомої години вечора прийняли понад 300 осіб.

У подружжя Дівак на двох книжках лежало 11 тис. крб.

— Я їх збирала копійку до копійки на кооператив. А Союз розвалився, й кооператив не побудували, — скаржиться 54-річна Катерина Дівак. — Із 1990 року стоїмо на квартирній черзі. Живемо вчотирьох у гуртожитку в кімнаті площею 12 квадратних метрів. Мій онучок каже: "Бабушка, давай напишемо листа Черновецькому (мер Києва — "ГПУ"). Хай подивиться, що я живу в комірчині". Після народження онука ми прорубали двері в комору й поставили там ліжко.

Поблизу відділення N43 Ощадбанку в Полтаві з сьомої ранку в середу в черзі стоїть близько сотні людей. На вулиці -17°С.

— Учора з восьмої ранку вистояла до вечора, — скаржиться 73-річна Алла Познишева. — 11 чоловік не обслужили, бо робочий день закінчився. Сказали приходити вранці. Я прийшла — а тут уже повно людей.

До людей російською голосно звертається начальник Полтавського обласного управління Ощадбанку 38-річний Геннадій Ігнатенко. Просить взяти бланки та заповнити вдома.

— Людям треба платити за квартиру, поміняти валюту, а ви заважаєте. Не створюйте дурного ажіотажу!

— Тут пенсіонери всі поприходили, бо ми за день-два померти можемо, а так тих грошей і не побачити. Торік, як 50 гривень платили з книжки, один чоловік тут під касою і вмер, — говорить 83-річна Ганна Шкільова, спираючись на ціпок.

67-річний Дмитро Онищенко з селища Дубровиця, що на Рівненщині, мав на книжці 4 тис. крб.

— За ту тисячу, що віддадуть, погашу кредит за телевізор. Із пенсії шкода виплачувати, — каже він.

Поки люди реєструються в банках, у власників копіювальної техніки ростуть прибутки.

Працівник на копіювальній машині у Львові Ігор Мазепа, 26 років, каже, що з вівторка побільшало клієнтів:

— До Нового року переважно приходили студенти конспекти копіювати, а тепер літні люди, пенсіонери приносять документи для перереєстрації вкладів. Замовляють по кілька копій, кажуть, що в банку бракує бланків.

Зараз ви читаєте новину «Радянські вклади виплачуватимуть цілий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі