субота, 05 квітня 2014 12:03

Сьогодні стартувала виборча кампанія з дострокових виборів мера Києва

Сьогодні стартувала виборча кампанія з дострокових виборів мера Києва
kiev.segodnya.ua

У Києві стартувала виборча кампанія з позачергових виборів київського міського голови і депутатів столичної міської ради, які відбудуться в один день з президентськими виборами - 25 травня.

Це позачергові вибори, і термін повноважень обраних на них міського голови і депутатів столиці триватиме близько 1,5 років - до чергових місцевих виборів, які проводитимуться в жовтні 2015 на території всієї України.

Відповідно до діючої редакції закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", вибори київського міського голови проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі. Зараз передбачено, що вибори мера проводяться в один тур, і перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Разом з тим, на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, який передбачає обрання міського голови Києва у два тури.

Вибори депутатів Київради проводяться за змішаною системою - по 60 депутатів будуть обрані в мажоритарних округах і за партійними списками. Кандидати на посаду міського голови і в депутати Київради в мажоритарних округах можуть висуватися як партіями, так і шляхом самовисування.

Висування кандидатів у мери і депутатів Київради за партійними списками починається за 34 дні (з 21 квітня) і закінчується за 28 днів (по 27 квітня) до дня виборів; депутатів у мажоритарних округах - відповідно за 30 днів (з 25 квітня) і 26 днів (по 29 квітня). Закон забороняє одночасно балотуватися і в мери, і в депутати Київради.

Про свій намір балотуватися на посаду київського міського голови заявив лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, який відмовився балотуватися в президенти. Залишається інтригою, чи буде висувати свого кандидата партія "Батьківщина". Раніше експерти прогнозували , що ця політична сила підтримає кандидатуру лідера громадського руху "Третя Українська республіка" Юрія Луценка, проте він заявив, що відмовляється від участі у виборах на користь Кличка.

За крісло мера столиці має намір поборотися лідер Європейської партії України Микола Катеринчук. Також заявила про свій намір поборотися за цю посаду народний депутат (фракція "Батьківщина") Леся Оробець.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні стартувала виборча кампанія з дострокових виборів мера Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі