четвер, 14 лютого 2008 09:14

Що таке План дій щодо членства в НАТО

План дій з підготовки до членства (ПДЧ) в НАТО (не плутати зі вступом) – це програма НАТО, що передбачає надання порад, допомоги і практичної підтримки залежно від індивідуальних потреб країн, що прагнуть вступити до Альянсу.

Кандидати представляють національні річні програми підготовки до можливого членства, які охоплюють політичні, економічні, оборонні/військові питання, ресурси, питання безпеки й права. Вони самостійно встановлюють собі мети й завдання й строки їх виконання.

Отже, приєднання до ПДЧ передбачає, що кандидати забезпечать рішення наступних завдань.

У політичній та економічній сферах:

- врегулювання всіх міжнародних, етнічних або зовнішніх територіальних суперечок мирними засобами;

- демонстрація прихильності верховенству закону й правам людини;

- встановлення демократичного контролю над власними збройними силами;

- зміцнення стабільності й добробуту за допомогою економічної свободи, соціальної справедливості й екологічної відповідальності.

В оборонній і військової сферах кандидати повинні продемонструвати свою здатність робити внесок у колективну оборону й рішення нових завдань, які поставлені перед союзниками. Суттєво важливим моментом є повномасштабна участь у програмі "Партнерство заради миру".

Ресурсні питання зосереджені на необхідності для кожного кандидата виділяти на потреби оборони кошти, які є достатніми для виконання союзних зобов"язань, що випливають із майбутнього членства.

У сфері безпеки передбачається отримання від кожного кандидата гарантій реалізації процедур, необхідних для захисту таємної інформації.

Із правової точки зору кандидати повинні забезпечити відповідність своїм національним законодавствам правил і домовленостей, що регламентують співробітництво в рамках НАТО.

НАТО стежить за успіхами кожного кандидата й надає йому політичні й технічні консультації.

Водночас, участь у ПДЧ не дає ніяких гарантій вступу до Альянсу, повідомляє "5 канал".

Зараз ви читаєте новину «Що таке План дій щодо членства в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі