середа, 11 липня 2018 16:00

"Слава Богу, він корупціонер": що стало із "доторканими" нардепами
4

Причетність Борислава Розенблата до "бурштинової справи" довести  не змогли
Фото: Дзеркало тижня
Справу Добкіна перекваліфікували та будуть розглядати в суді
Прокурори не змогли довести вину Олеся Довгого
У жовтні 2017-го з нардепа Максима Полякова  зняли обвинувачення у вимаганні хабара

Минулого року, 11 липня, Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з трьох народних депутатів — Олеся Довгого з групи "Воля народу", Борислава Розенблата з "Блоку Петра Порошенка", Максима Полякова з "Народного фронту" .

Через два дні, 13 липня, парламент підтримав позбавлення недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності нардепа від "Опозиційного блоку" Михайла Добкіна.

Полякова і Розенблата підозрювали в отриманні хабара за сприяння іноземній компанії у незаконному видобутку бурштину в Україні. Перед голосуванням у Раді "БПП" виключив Розенблата із фракції.

На засіданні комітету Верховної Ради НАБУ показало частину оперативного відео. На записах Розенблат розповідає агенту "Катерині" про свій вплив на вибори в районах, де видобувають бурштин.

19 липня 2017-го правоохоронці надягли електронний браслет стеження на Борислава Розенблата. Встановили заставу у 7 млн грн, яку внесла родина. У жовтні детективи НАБУ зняли Розенблата з літака, коли він намагався виїхати з країни. 9 лютого 2018-го з Розенблата зняли браслет. Натомість зобов'язали повідомляти про своє місце знаходження. 13 червня Солом'янський суд не продовжив цей запобіжний захід.

"Розенблат - слава Богу, корупціонер. Ось. Ну, жарт. Насправді він нормальний хлопець і розуміє, що таке бізнес"

"Розенблат - слава Богу, корупціонер. Ось. Ну, жарт. Насправді він нормальний хлопець і розуміє, що таке бізнес" - розповідав агенту "Катерині" у тому ж фільмі НАБУ Максим Поляков.

Для Полякова призначили заставу спочатку у 304 тис. грн, а пізніше, коли він відмовився одягати браслет спостереження — 608 тис. 8 лютого 2017-го суд скасував зобов'язання носити електронний браслет. У жовтні 2017-го з нього зняли обвинувачення у вимаганні хабара. Про це він написав у Facebook.

"Сьогодні дійсно сталася велика перемога, з мене повністю знято звинувачення про вимагання хабара !!! Генеральним прокурором України змінено обвинувачення - виключені ознаки вимагання".

Після "бурштинової справи" НАБУ відкрили щодо нього окрему кримінальну справу за фактом можливого незаконного збагачення і недостовірного декларування. Поляков не вказав квартиру сестри, в якій живе.

Обом фігурантам дозволили виїжджати за кордон.

Олеся Довгого підозрювали у махінаціях з землею в Києві — співучасті у незаконному відчуженні 10 земельних ділянок природно-заповідного фонду – заказника "Острів Жуків". У грудні 2017-го у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили про закриття справи. Прокурори не змогли "встановити достатні докази для доведення винуватості".

Михайла Добкіна підозрюють у дерибані землі у Харкові на 226 млн грн. 5 липня 2017-го Печерський районний суд Києва ухвалив взяти Добкіна під варту на 60 днів. Суму застави встановив в розмірі 50 млн грн. Заставу внесли народні депутати Вадим Новинський і Борис Колесников.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На хабарі затримали чиновницю Мін'юсту

За словами самого нардепа, справа зіпсувала йому відпустку.

"Я знал об этом еще до того, как эта информация попала в прессу. Я нікуди не збираюся тікати і навіть скасував заплановану паломницьку поїздку до Єрусалима. Поїду, коли розвалиться ця мерзенна справа проти мене".

У липні 2018-го ГПУ змінила підозру. За версією слідства, злочини Добкін скоював зі своїми підлеглими. Пізніше Генпрокуратура заявила, що завершила досудове розслідування. Справу мають передати до суду.

За два роки Верховна Рада добилась зняття недоторканності з восьми народних депутатів: позафракційних Олександра Онищенка і Надії Савченко, з "Опозиційного блоку" Євгена Бакуліна, Вадима Новинського і Михайла Добкіна, Олеся Довгого з групи "Воля народу", Максима Полякова з "Народного фронту", Борислава Розенблата з "Блоку Петра Порошенка".

Зараз ви читаєте новину «"Слава Богу, він корупціонер": що стало із "доторканими" нардепами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі