четвер, 29 жовтня 2020 13:44

Скандальне рішення КС: Зеленський зажадав від суддів пояснень

Скандальне рішення КС: Зеленський зажадав від суддів пояснень
У Зеленського є низка інструментів, які дадуть змогу повернути в нормальне русло конфліктну ситуацію. Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський зажадав від суддів КС пояснень про причини ухвалення резонансних рішень щодо незаконного збагачення та е-декларування.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ще вчора Зеленський буквально вимагав від представників суду виразно пояснити, чим вони керувалися під час ухвалення таких спірних рішень. Чому ці рішення, особливо в частині обов'язкового декларування доходів високопосадовцями, завдають суттєвих ударів по всій антикорупційній архітектурі країни та ставлять нас у двозначне становище на міжнародній арені. Від чіткої відповіді суддів КС залежить подальший розвиток подій. Адже це не просто окремі виклики суспільному консенсусу, який склався в частині декларування доходів. Швидше, потрібно говорити про те, що КС вирішив самостійно переглянути новий суспільний договір у країні, який передбачає нульову терпимість до будь-яких непрозорих форматів у державному управлінні. І повернути нас до старих часів, коли топкорупція домінувала в державі", - заявив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мін'юст прокоментував скандальне рішення КС

Радник глави ОП додав, що ніхто не очікував від КС "перетворення на агресивного політичного гравця", тоді як той повинен бути своєрідним символом непорушності нової системи. Подоляк також заявив про те, що в Зеленського є низка інструментів, які дадуть змогу повернути в нормальне русло конфліктну ситуацію.

"Серед них - спеціальне засідання РНБО, яке цілком може дати належну політико-правову оцінку позиції КС. З виробленням подальших рекомендацій усім органам виконавчої влади. Більш жорсткий інструмент - спеціальне засідання ВР, на якому потрібно буде заслухати суддів, аби зрозуміти їхню мотивацію", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У КС прокоментували скасування електронного декларування

У вівторок Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за невірогідне декларування. Рішення ухвалив за конституційним поданням депутатів від ОПЗЖ і групи "Партія "за майбутнє". Після цього президент Володимир Зеленський заявив, що скористається законодавчою ініціативою, щоб спробувати повернути закон через Верховну Раду.

У НАЗК заявили, що через рішення КС закриють реєстр електронних декларацій.

Сьогодні президент Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони.

Зараз ви читаєте новину «Скандальне рішення КС: Зеленський зажадав від суддів пояснень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі