середа, 18 жовтня 2023 16:50

Сі Цзіньпін запропонував Путіну ініціативу щодо створення "альтернативної моделі розвитку для світу"

Сі Цзіньпін запропонував Путіну ініціативу щодо створення "альтернативної моделі розвитку для світу"
Президент Китаю Сі Цзіньпін назвав російського диктатора Володимира Путіна, який перебуває з візитом у Пекіні, "старим другом". Фото: Getty Images

Президент Китаю Сі Цзіньпін назвав російського диктатора Володимира Путіна, який перебуває з візитом у Пекіні, "старим другом".

Він також запропонував президенту Росії ініціативу щодо створення "альтернативної моделі розвитку для світу". Про це повідомляє CNN.

За словами китайського лідера, така модель "встановила нову основу для міжнародного співробітництва".

Крім того, він привітав "поглиблення політичної довіри" між Китаєм та РФ та їхню "тісну, ефективну стратегічну координацію".

Путін підкреслив "глибоку прихильність" Росії до Китаю та привітав зовнішньополітичну ініціативу Сі Цзіньпіна, заявивши, що вона "спрямована на формування більш справедливого, багатополярного світу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін проводить переговори з Сі у Китаї

Інші світові лідери, які були присутні, зокрема президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв і лідер Індонезії Джоко Відодо, також виступили з промовами. При уьому багато хто повторив заклик Сі Цзіньпіна до посилення глобального розвитку та більш багатосторонньої світової співпраці.

У своїй промові китайський лідер не торкався теми конфлікту на Близькому Сході, але натякнув на нібито "очевидну зміну глобальної влади та лідерства".

"Зміни світу, нашого часу та історичного значення розгортаються як ніколи раніше", - сказав він.

Сі Цзіньпін також заявив, що Китай виступає проти односторонніх санкцій, економічного примусу, відокремлення та зриву ланцюга поставок.

"Розглядати розвиток інших як загрозу або сприймати економічну взаємозалежність як ризик не покращить власне життя чи не прискорить розвиток", - наголосив він.

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Україна нібито вже замислюється про переговори з РФ.

Заявив, що це "трансформація в правильному напрямку", але цього недостатньо, адже "треба скасувати декрет, який забороняє переговори". Про це президент країни-агресорки сказав на пресконференції за підсумками візиту до Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін запропонував Путіну ініціативу щодо створення "альтернативної моделі розвитку для світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі