середа, 03 вересня 2008 14:04

СБУ підкорятиметься лише Президенту

Служба безпеки України, зокрема в.о. глави СБУ Валентин Наливайченко і вся колегія, працює, як і працювала раніше, в ритмічному режимі в рамках закону України і поза політикою.

Про це заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко, коментуючи ухвалення Верховною Радою України у вівторок змін в закон "Про Службу безпеки України".

"Проект документа про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" (щодо призначення і звільнення керівництва СБУ і вдосконалення окремих положень), внесений на розгляд Верховної Ради однієї з фракцій, суперечить положенням Конституції України", - наголошується в коментарі.

Остапенко нагадала, що згідно з Конституцією, саме президент забезпечує державну незалежність і національну безпеку, призначає і звільняє з посад вище командування Збройних сил, інших військових формувань, здійснює керівництво в сферах національної безпеки і оборони.

Крім того, питання призначення на посаду і звільнення з посади за представленням президента глави СБУ вже визначено пунктом 12-1 ч. 1 ст. 85 Конституції, яка є законом прямої дії і не вимагає додаткового врегулювання на законодавчому рівні.

У частині 2 статті 13 закону "Про Службу безпеки України" визначено, що глава СБУ призначається Верховною Радою за представленням президента України. Частиною третьою цієї же статті передбачено, що заступники глави СБУ призначаються за його представленням президентом, що прямо витікає з визначених Конституцією повноважень глави держави.

"Питання призначення особи, яка виконує обов"язки глави СБУ, і визначення його повноважень взагалі не вимагають законодавчого врегулювання. Автори документа фактично втрутилися в сферу повноважень глави держави, запропонувавши обмежити його конституційні права", - відзначила Остапенко.

Крім того, за її словами, проект ухваленого закону не був узгоджений ні з фахівцями СБУ, ні узгоджений у відповідних комітетах, а винесений на партійних зборах і має на меті дестабілізувати і так складну ситуацію, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «СБУ підкорятиметься лише Президенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі