четвер, 16 лютого 2023 14:49

Літаки і танки для України: Європарламент ухвалив резолюцію

Літаки і танки для України: Європарламент ухвалив резолюцію
Європарламент зробив важливий крок для допомоги Україні. Фото: kmu.gov.ua

Євродепутати закликали ЄС серйозно розглянути постачання в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних систем, а також суттєве збільшення поставок боєприпасів. Для цього ухвалили спеціальну резолюцію.

"За" проголосували 444 депутати, "проти" – 26, утрималися – 37. Фінальний текст резолюції з усіма поправками ще не опублікований, повідомляють в Європарламенті.

Військова допомога від Заходу має не лише допомогти Україні захищатися, але й повернути повний контроль над усією територією у межах своїх міжнародно визнаних кордонів.

Також політики закликають погодити 10 пакет санкцій проти Росії, який зараз готують, та суттєво розширити його. Крім того, просять подбати про більшу ефективність вже запроваджених санкцій і блокування лазівок, які дозволяють обходити їх. Варто й розробити юридичний механізм для конфіскації заморожених у ЄС російських активів, аби спрямувати ці кошти для відбудови України і компенсацій постраждалим від війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков зробив обнадійливу заяву щодо передачі винищувачів Україні

Парламентарі висловлюють підтримку рішенню Євроради надати Україні статус країни-кандидата на вступ та закликають українську сторону, Єврокомісію і Раду ЄС працювати над запуском переговорів про членство вже у 2023 році.

Варто зауважити, що резолюція не є юридично зобов'язуючим документом, а лише висловлює політичну позицію щодо певного питання.

Більшість європейців (61% громадян ЄС) вірять, що війна закінчиться на користь України.

Найбільше тих, хто вірить у перемогу України, в Польщі – 81%. Водночас найбільш скептично налаштовані громадяни Італії, але й там в перемогу України вірить більше половини громадян – 51%. У Німеччині в перемозі України переконані 55% опитаних.

Загальноєвропейське опитування також показало, що 68% респондентів розглядають вторгнення в Україну як напад на Європу в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Літаки і танки для України: Європарламент ухвалив резолюцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі