четвер, 19 квітня 2007 15:36

Румунського президента позбавили повноважень на 30 днів

Румунського президента позбавили повноважень на 30 днів
19 квітня, в четвер, парламент Румунії тимчасово припинив повноваження президента країни Траяна Баcеску (Traian Basescu) за зловживання владою, передає агентство Associated Press.

За тимчасове усунення президента з посади проголосували 332 депутати. Згідно з румунськими законами, парламент може припинити повноваження президента на 30 днів і організувати загальнонародний референдум щодо його імпічменту.

Раніше 55-річний Траян Баcеску заявляв, що якщо парламент проголосує за тимчасове припинення його повноважень, він піде зі своєї посади "за п"ять хвилин". За його словами, цей крок допоможе громадянам визначитися, хто в результаті повинен залишитися на своєму місці - президент чи парламент.

Баcеску звинувачують у 19 випадках порушення конституції, упередженості, а також в невмотивованій відмові призначати на міністерські посади кандидатів, пропонованих прем"єр-міністром Каліном Тарічану (Calin Tariceanu).

На початку квітня Конституційний суд Румунії ухвалив, що вказані факти не є "серйозними порушеннями конституції, на підставі яких можна було б вимагати припинення повноважень президента".

Проте в середу, 18 квітня, лідер опозиційною Басеску соціал-демократичній партії Мірча Джоана (Mircea Geoana) заявив, що дане рішення стало результатом "шантажу" деяких членів суду президентом, який залучав до цього представників румунських спецслужб.

За словами Джоани, Баcеску зажадав від секретних служб компромату на суддів. Аби підтвердити свої слова, Мірча Джоана представив записку, нібито власноручно складену заступником начальника Румунської розвідки (SRI), де вказувалося, що свого часу двоє з дев"яти суддів були інформаторами комуністичних спецслужб (Securitate), а ще один фігурував у кримінальній справі на початку 90-х.

Президент Траян Басеску та глава SRI Георгіє Майор (George Maior) відкинули всі звинувачення на їхню адресу, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Румунського президента позбавили повноважень на 30 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі